Deelnemen aan wedstrijden

©Arnd Bronkhorst

Als je enige ervaring met paardensport hebt opgedaan, dan wil je misschien wel eens gaan deelnemen aan wedstrijden. Er zijn wedstrijden op verschillende niveaus en in verschillende disciplines en ook volop activiteiten om daarvoor te oefenen. Hiervoor kun je vaak terecht bij maneges en verenigingen. 

Speciaal voor de jongere ruiters en amazones die nog niet oud genoeg zijn om aan officiële KNHS-wedstrijden mee te mogen doen, zijn er de Bixie rubrieken met bijbehorende gratis Bixie start/stempelkaart. Er zijn Bixie rubrieken in de disciplines dressuur, springen en mennen. De Bixie rubrieken zijn een leuke manier om kennis te maken met de wedstrijdsport. Deze rubrieken worden doorgaans georganiseerd door KNHS-verenigingen. Voor deelname is het belangrijk dat je lid bent van een bij de KNHS aangesloten ponyclub of paardensportvereniging. Pony's waarmee wordt deelgenomen moeten een geldig paspoort hebben, gechipt zijn en correct zijn ingeënt.

Op FNRS-maneges kun je als je klant bent meedoen aan de zogenaamde FNRS-proeven. Met een FNRS Manegestartpas mag je als ruiter op een manegepaard of -pony deelnemen in een aantal klasses op KNHS dressuur- en springwedstrijden.

Om eens te proberen of aan wedstrijden deelnemen überhaupt iets voor jou is, kun je deelnemen aan de zogenaamde Impulsrubrieken die vaak worden georganiseerd als onderdeel van officiële wedstrijden en in verschillende disciplines. Deze rubrieken vragen een niveau beneden of gelijk aan de beginnersrubrieken op officiële wedstrijden en kunnen goed worden benut als oefening. Voor deelname aan Impulsrubrieken heb je geen startpas nodig, je lidmaatschap van de KNHS is voldoende.

Wil je aan alle officiële wedstrijden kunnen deelnemen? Dan moet je een startpas bij de KNHS aanvragen. Voor het aanvragen van een startpas is het een voorwaarde dat je lid bent bij een bij de KNHS aangesloten ponyclub of paardensportvereniging. Bij de KNHS zijn de volgende disciplines aangesloten: springen, dressuur, eventing, mennen, voltige, aangespannen sport, endurance en reining. Op alle officiële wedstrijden zijn de reglementen en bepalingen van de KNHS van toepassing. Die zijn beschreven in het Algemeen Wedstrijdreglement en de meer specifieke discipline reglementen. Kijk hier voor meer informatie over het deelnemen aan officiële KNHS-wedstrijden.

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons Twitter kanaal