Rassen en stamboeken

Shutterstock

Er is keus uit vele verschillende paardenrassen. De verschillen tussen de rassen uiten zich bijvoorbeeld in de kleur, de maat of de bouw van het paard en de kwaliteiten van het paard voor een bepaald gebruiksdoel.

In een stamboek worden de dekhengsten, merries en veulens opgenomen die volgens de bloedlijn tot het ras behoren. Daarbij worden verschillende gegevens van het paard opgeslagen en wordt er vaak een gedetailleerde afstamming bijgehouden. Voor veel van deze stamboeken dient een paard of pony zich ook betreft exterieur, bewegingen en kleur te bewijzen door bijvoorbeeld deel te nemen aan keuringen. 

In Nederland zijn ongeveer 28 stamboekorganisaties (verenigingen) actief. Deze organisaties voeren fokkerijbeleid en de bijbehorende registratie van paarden die tot het stamboek zijn toegelaten. Per ras worden soms meerdere kleuren en tekeningen erkend. Sommige stamboeken registreren verschillende typen in aparte registers, of vormen een overkoepelende stamboekvereniging voor meerdere rassen. 

Grotere stamboekorganisaties in Nederland zijn naast het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland bijvoorbeeld de Koninklijke vereniging Het Fries Paarden Stamboek, het Nederlands Rijpaarden en -pony stamboek, de Koninklijke Vereniging Het Nederlandse Trekpaard en De Haflinger en het Nederlands Shetland pony stamboek.

Heb je een allergie voor paarden? Ook dan kun je met paardensport aan de gang zonder tranende ogen, niesbuien of huiduitslag. De vacht, of beter gezegd de huidschilfers van Curly Horses zijn hypo-allergeen waardoor mensen met een allergie voor paarden over het algemeen niet of nauwelijks allergisch reageren op een Curly.

Veel fokkers zijn aangesloten bij een van de fokverenigingen c.q. studieclubs die in Limburg actief zijn en vaak onderdeel van een stamboekorganisatie vormen.

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons Twitter kanaal