Voor veel mensen is paardensport de leukste hobby die er bestaat. Heb je geen beschikking over een paard of pony? Ga dan om te beginnen naar een manege bij jou in de buurt en kijk bijvoorbeeld naar welke discipline jou aanspreekt.

Lees meer »

De manege is vaak de plek waar jong en oud leren paardrijden. Daar kun je in een veilige omgeving onder deskundige begeleiding kennismaken met de sport. Maneges hebben vaak een divers aanbod op verschillende niveaus.

Lees meer »

Wil jij graag veel plezier beleven met een pony? Als je wilt leren ponyrijden en je hebt geen pony, ga dan allereerst naar een manege bij jou in de buurt. Heb je wel een pony ter beschikking, dan kun je naar een ponyclub of paardensportvereniging.

Lees meer »

Als je enige ervaring met paardensport hebt opgedaan, dan wil je misschien wel eens gaan deelnemen aan wedstrijden. Er zijn wedstrijden op verschillende niveaus en in verschillende disciplines en ook volop activiteiten om daarvoor te oefenen.

Lees meer »

Het unieke aan paardensport is dat je samen met een dier werkt om tot bepaalde recreatieve of competitieve prestaties te komen. Dit betekent dat er altijd een uitdaging is om je verder te bekwamen, zeker in het kader van paardenwelzijn.

Lees meer »

In Limburg zijn vele handels- en trainingsstallen gevestigd waar paarden deskundig worden opgeleid en getraind. Voor bijvoorbeeld een keuring; aanlegtest of met als doel ze in de sport uit te brengen en te verkopen.

Lees meer »

Onder paardensport verstaan we alle recreatieve en prestatieve activiteiten die je met een paard of pony onderneemt, ongeacht of je er nu wel of niet op zit of het paard of de pony vanaf een aanspanning bestuurt.

Lees meer »

Bij de meeste paardensportverenigingen kun je met een pony of paard terecht voor gediplomeerde instructie, leuke, gezellige en leerzame verenigingsactiviteiten en een goede en veilige paardensportaccommodatie.

Lees meer »

Het Rabo Talentenplan is het opleidings-programma van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie waarbinnen talentvolle paardensporters in 3 disciplines ondersteund worden in hun ontwikkeling tot topsporter.

Lees meer »

Goede instructeurs voor de verschillende disciplines en niveaus in de paardensport zijn evenals goede officials (zoals parcoursbouwers, juryleden, omroepers en federatievertegenwoordigers) van groot belang voor de ontwikkeling van de sport.

Lees meer »

In Limburg worden jaarlijks ongeveer 1.500 veulens geboren waarvan merendeel bij Nederlands grootste rijpaardenstamboek wordt ingeschreven: het KWPN. Er zijn ongeveer 1.500 fokkers actief, overwegend als particulier.

Lees meer »

Het transporteren van paarden is aan regels gebonden. De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit houdt ook in dit kader toezicht op de regels voor dierenwelzijn, diergezondheid en de gezondheid van mensen.

Lees meer »

Wanneer je een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking hebt of meervoudige handicaps, dan kun je op meerdere plekken in Limburg terecht voor paardrijden of therapie op - of met - het paard.  

Lees meer »

In Limburg kun je te paard of met een aanspanning heerlijk buitenrijden. Er ligt inmiddels ongeveer 1.500 kilometer ruiter- en menroutes verspreid over de provincie. Kijk hier voor een selectie van deze routes.

Lees meer »

In Limburg worden jaarlijks allerlei verschillende paardgerelateerde evenementen georganiseerd zoals topsportevenementen; officiële wedstrijden in verschillende disciplines; veilingen; keuringen en paardenmarkten.

Lees meer »

De paardensportsector kent een grote diversiteit, hierdoor zijn er op allerlei gebieden opleidingen en bijscholingen te volgen zoals voor instructeurs en officials. Daarnaast worden ook diverse hippische beroepsopleidingen op verschillende niveaus aangeboden.

Lees meer »

Rassen en stamboeken

Er is keus uit vele verschillende paardenrassen. De verschillen tussen de rassen uiten zich bijvoorbeeld in de kleur, de maat of de bouw van het paard en de kwaliteiten van het paard voor een bepaald gebruiksdoel. 

Lees meer »

Er bestaat een zeer uiteenlopend aanbod van paardensportartikelen voor zowel ruiter, rijder als paard. Artikelen die bruikbaar zijn voor verschillende paardenrassen en in verschillende disciplines. 

Lees meer »

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons Twitter kanaal