Disciplines

©Arnd Bronkhorst

Onder paardensport verstaan we alle recreatieve en prestatieve activiteiten die je met een paard of pony onderneemt, ongeacht of je er nu wel of niet op zit of het paard of de pony vanaf een aanspanning bestuurt.

Paardensport kun je beoefenen in verschillende disciplines: dressuur, springen, eventing, mennen, endurance, mendurance, reining, voltige, aangespannen sport en horseball. Dit zijn de disciplines die via de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS), de Nederlandse paardensportbond, zijn georganiseerd.

Bij veel paardensportverenigingen en ponyclubs kun je terecht voor lessen in dressuur en springen of mennen. Crosstrainingen ter voorbereiding op de eventing worden ook wel door paardensportverenigingen en ponyclubs georganiseerd, echter veelal door organisaties van eventingwedstrijden of via regionaal trainingsaanbod.

Kijk hier voor extra informatie over endurance.

De Vereniging Nederlandse Draf- en Rensport (NDR) beheert de koersagenda voor de draf- en rensport in Nederland evenals de bijbehorende reglementen en zij ziet toe op de naleving daarvan.

Bij TREC gaat het om een bekwaamheidstest voor ruiters die graag buitenrijden en waarbij de nadruk wordt gelegd op de vaardigheden in trektochttechnieken en de saamhorigheid tussen ruiter en paard.

Nederland heeft enkele verenigingen van waaruit polowedstrijden of slipjachten worden verreden.

Working Equitation betekent werkpaard en deze sport komt uit Zuid-Europa waar de boeren met hun werkpaard onderlinge wedstrijden hielden. In elk land onstond een eigen werkpaardcultuur die uiteindelijk internationaal tot één vorm van sport is uitgegroeid. De werkpaardensport bestaat uit 4 onderdelen: dressuur; hindernissen op stijl; hindernissen op tijd en het werken met vee. Door zich onderling te meten op deze vier onderdelen, ontstaat een allround werkpaard-winnaar.

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons Twitter kanaal