Fokkerij en opfok

Luc van Moorsel

In Limburg worden jaarlijks ongeveer 1.500 veulens geboren waarvan merendeel bij Nederlands grootste rijpaardenstamboek wordt ingeschreven: het KWPN. Er zijn in Limburg ongeveer 1.500 fokkers actief, overwegend als particulier.

Veel fokkers zijn aangesloten bij een van de fokverenigingen c.q. studieclubs die vaak onderdeel van een stamboekorganisatie vormen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan KWPN Limburg, Rijpaardenfokvereniging Limburg of Fokvereniging Friesch Paard Limburg. De verschillende fokverenigingen organiseren voor hun leden vaak allerlei activiteiten zoals keuringen, aanlegtesten, thema-avonden en excursies.

In Limburg zijn een aantal vooraanstaande hengstenhouderijen gevestigd zoals Hengstenhouderij De IJzeren Man in Weert, Jos & Trudi Houwen in Wanssum en Stal Hendrix in Kessel. Deze bedrijven fungeren vaak tevens als facilitair bedrijf. Het scouten van talentvolle paarden evenals het voorbereiden en presenteren van paarden op keuringen, in sportrubrieken of op veilingen behoort vaak eveneens tot de professie. Tijdens de jaarlijkse hengstenshows in het voorjaar worden de hengsten gepresenteerd die beschikbaar zijn voor de fokkerij.

Animal Embryo Centre Diergaerderhof in Maria-Hoop is gespecialiseerd in het toepassen van moderne reproductie technologie├źn zoals embryotransplantatie bij paarden. Dit internationaal hoog aangeschreven centrum biedt wereldwijd een uniek en hoogwaardig pakket van diensten waaronder het invriezen van embryo's van paarden.

Ook zijn in Limburg een aantal zogenoemde opfokbedrijven gevestigd. Hier kunnen veulens en jonge paarden onder deskundige begeleiding en in geschikte accommodatie opgroeien zoals bij Paardenopfokbedrijf Ebbers in Ottersum en Opfokbedrijf Heuvelland in Noorbeek.

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons Twitter kanaal