Sporten met een beperking

Nicole den Dulk

Wanneer je een lichamelijke, zintuiglijke of verstandelijke beperking hebt of meervoudige handicaps, dan kun je op meerdere plekken in Limburg terecht voor paardrijden of therapie op - of met - het paard.

De Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) is de Nederlandse vereniging voor paardrijden door mensen met een beperking. Op de FPG-erkende maneges worden lessen aan mensen met een beperking gegeven door instructeurs die daarvoor een speciaal diploma hebben. Kijk hier voor de FPG-maneges in Limburg. De FPG-maneges voldoen aan omschreven kwaliteits- en veiligheidseisen. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Ruitersportcentrum Seurenheide in de gemeente Bergen of Ruiter Sport Vereniging voor Gehandicapten Zuid-Limburg (RSVG) op het terrein van de Stichting Pergamijn te Sittard.

Mobiele Manege In Draf komt op basis van maatwerk (sport- en/of therapievorm) met haar paarden, aangepast harnachement en deskundig gekwalificeerd personeel op locatie. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld het aanbod dat Manege In Draf bij Manege Wieneshof in Hegelsom verzorgt in samenwerking met Ruiter- en ponyclub Wittenhorst, KLEUR Kinder- en jeugdzorg en zorgboerderij Wienes.

De discipline dressuur is de enige paralympische tak van paardensport tot nu toe, ook wel paradressuur genoemd. De Limburgse Nicole den Dulk (foto) is met haar paard Fifty Fifty als een van de beste combinaties van Nederland opgenomen in het nationale hoogste kader waardoor zij kans maakt op selectie voor deelname aan internationale kampioenschappen en landenwedstrijden. Stel haar al je vragen over deze tak van wedstrijdsport!

Het paramennen is de tweede tak van wedstrijdsport voor mensen met een beperking. In deze discipline zijn er tevens Wereldkampioenschappen. Kijk hier voor meer informatie.

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons Twitter kanaal