Buitenrijden

Provincie Limburg

In Limburg kun je te paard of met een aanspanning heerlijk buitenrijden. Er ligt inmiddels ongeveer 1.500 kilometer ruiter- en menroutes verspreid over de provincie. Kijk hier voor een selectie van deze routes. Voor een routekaart kun je terecht bij een lokale VVV. Samen met gemeenten wordt gewerkt aan het realiseren van een provinciaal dekkend knooppuntennetwerk in Limburg met euregionale verbindingen.

De ruiter- en  menroutes in Midden-Limburg kun je vinden in de speciale routeplanner op de website van VVV Midden-Limburg. Hierin zijn de netwerken van Weert, Roerdalen en Roermond al opgenomen, de rest van de routes volgen in het voorjaar van 2016.

Regelmatig worden ritten en tochten georganiseerd. Kijk bijvoorbeeld in onze agenda of in de Enjoy the Ride rittenkalender van de KNHS.

Limburg is euregionaal gelegen. Wil je een rit over (gedeeltelijk) Duits grondgebied maken, denk dan aan het kentekenplaatje dat aan het harnachement van het paard moet worden bevestigd. Het kentekenplaatje of het alternatief, een dagvergunning, is verkrijgbaar bij de lokale VVV.

Bij de KNHS-regioconsulent kun je terecht om knelpunten of praktische problemen te melden die je tegenkomt tijdens het buitenrijden. Zoals bijvoorbeeld een onveilige situatie in het verkeer, een spoorwegovergang die afgesloten wordt zodat je het bos niet meer in kunt of een slecht onderhouden ruiter- of menpad. De KNHS-regioconsulent kan jouw melding vervolgens bespreekbaar maken.

Om veilig buiten te rijden is het belangrijk dat je als ruiter en/of menner een goede basiskennis en -ervaring hebt. Tijdens de opleiding voor respectievelijk het Ruiter- of Koetsierbewijs leer je alles over de verkeersregels en hoe je verantwoord met je paard gebruik maakt van de openbare weg en het bos. Kijk hier voor meer tips voor veilig en verantwoord buitenrijden.

Ga naar onze Facebook pagina
Ga naar ons Twitter kanaal