De publieke belangstelling bij de finale van de Van Eekeren Springcompetitie om het Open Limburgs kampioenschap vrijspringen, was op vrijdag 25 maart in <st1:personname productid=”manege De Vosberg” w:st=”on” style=”font-family: Calibri, sans-serif;”>manege De Vosberg</st1:personname> te Panningen weer groot. Zowel fokkers, als de sport en de handel waren goed vertegenwoordigd in de kleine manege. Er was door de organisatie dit jaar bewust gekozen voor de kleine piste van De Vosberg. Voorzitter Adrie van Oerle van de organisatie geeft aan waarom: “De ervaring leert dat de paarden in de kleine piste altijd beter springen. De entourage maakt sowieso altijd al veel indruk op de jonge en onervaren springpaarden. We zijn er van overtuigt dat een minder ruimtelijke hal positief is voor de verrichting van de jonge talentvolle springpaarden”.

In de inmiddels 13e editie van deze competitie verschenen in de voorronde wederom minder paarden aan de start. Dat betekende dat er bij de selecties relatief wat ruimer aangewezen kon worden voor de finale. De selectie is dit jaar weer verricht door leden van de organiserende fokkerijstudieclubs.

Er werden in de finale door de jury, bestaande uit Joris van Helmond en Robbert Ehrens in totaal 12 driejarige en 8 vierjarige paarden beoordeeld. Over de springkwaliteiten van de kopgroep waren zij goed te spreken. Uit de toelichtingen was op te maken dat ze verwachten dat er uit deze finalisten een aantal fijne sportpaarden kunnen groeien. Het oranje lint, een mooie PAVO-deken en de kampioenssjerp bij de 3-jarigen was dit jaar voor de zeer charmante merrie Cupcake Z (V. Chacco Blue) gefokt en in eigendom van Sandra van de Broek uit Ospel. Volgens de toelichting van de jury over de gehele linie een fijn springpaard met de hoogste punten voor haar reflexen en techniek. Sandra van de Broek ontving uit handen van hoofdsponsor Piet van Eekeren € 150,- prijzengeld en uit handen van Wiel Bouten een gelijk bedrag aan fokkerspremie, beschikbaar gesteld door de Stichting Limburgse Veulenveiling. Op de 2e plaats eindigde Imira, een dochter van Numero Uno, gefokt en in eigendom van Gerrit Swinkels uit Venray. Deze imponerende merrie liet een heel gelijkmatige verrichting zien en scoorde het hoogste voor haar geweldige galoppade. Op de 3e plaats eindigde Ice Age Blue (V. Zacharov) in eigendom van de combinatie Kuiter / Starman uit Nuth en op de 4e plaats eindigde Ivar (V. De Vleut) gefokt en in eigendom van A. van de Wijdeven uit St. Oedenrode.

Bij de 4-jarige paarden werden er 8 paarden toegelaten tot de finale. De overwinning en de hoogste fokkerspremie bij de 4-jarigen was voor de bloed gemaakte schimmelmerrie Haranta (V. Zirocco Blue) uit Baranta (V. Carolus II). Dit paard was in de voorronde al extra opgevallen. De grootmoeder van Haranta is niemand minder dan de merrie Karanta die bekend staat als de moeder van de KWPN-goedgekeurde Grandprix hengst Warrant.  Gijs Reuls uit Panningen fokte Haranta en heeft dit talentvolle sportpaard nog steeds in eigendom. Deze atletische merrie, die op alle onderdelen het betere paard was in deze kleine groep, kreeg een positief commentaar van de jury. Het rode lint was voor de merrie Herusa S (V. Tornesch) van Frank van Eijkelenburg uit Roggel die deze merrie kocht van buurman Piet Sleutels. Herusa S komt uit de moederlijn van de goedgekeurde KWPN-er Etoulon VDL.

Opvallend is dat in deze springcompetitie zowel kwantitatief als kwalitatief de vrouwelijke producten veruit de boventoon voeren. Alle prijzen gingen deze editie van de Van Eekeren Springcompetitie naar merries. De organisatie kijkt terug op een zeer mooie, goed verlopen en interessante competitie. “Gelet op het teruglopend aantal deelnemende paarden zullen we ons overigens moeten bezinnen over de opzet voor 2017. Dit zijn overigens wel de jaren van de laagste aantallen dekkingen”, aldus Adrie van Oerle. De complete uitslag en een link naar de foto’s zijn te vinden op de website van de Rijpaardenfokvereniging Limburg www.rpflimburg.com.

Foto: Cupcake Z (V. Chacco Blue).

Bron: Rijpaardenfokvereniging Limburg