Iedere maandagmorgen om half negen arriveren op het erf van Rijstal Venhof in Herkenbosch enkele mannen en soms ook vrouwen uit Herkenbosch en omstreken voor hun wekelijkse koetstocht door de prachtige omgeving.

Ooit begonnen als een vraag van Martin Simons (mede-eigenaar van Rijstal Venhof) aan enkele paardenfanaten uit het dorp om hem te assisteren bij het aanspannen van een vierspan, is dit uitgegroeid tot de maandagmorgen koetstocht met vier vrolijke haflingers voor en vier dito koetsiers op de koets.

Onder deskundige begeleiding van Martin kunnen de mede-koetsiers zich gedurende anderhalf tot twee uur bekwamen in het besturen van 4 paarden tegelijkertijd waarbij ook het moeilijke bochtenwerk uitvoerig aan bod komt.

Er wordt door de mede-koetsiers nauwgezet gelet op de houding en de vaardigheid van de degene die net aan de beurt is om zijn kunnen te tonen waarbij de grappige opmerkingen uiteraard niet van de lucht zijn.

Het belangrijkste blijft echter het feit dat de paarden ontspannen en recht achter elkaar lopen en hun best doen waarbij het de kunst is de te enthousiaste paarden iets te temperen en de te weinig enthousiaste paarden aan te sporen beter hun best te doen.

Zo geschiedde het dat op 27 oktober 2014, dhr. Mat Vestjens, voormalig gedeputeerde, voormalig burgemeester en voorzitter van de LLTB Vakgroep Paardenhouderij, gevolg had gegeven aan de uitnodiging van Martin om eens deel uit te maken van het maandagmorgen gezelschap.

Na de kennismaking met het gebruikelijke kopje koffie deed Mat Vestjens als rechtgeaarde paardenman zijn naam al direct eer aan door bij het inspannen te wijzen op aanpassingen in de tuigage, waarna de aanspanning zich in beweging zette. Nadat de paarden stoom hadden afgeblazen, nam Mat de teugels over en hierbij bleek dat hij, ondanks het feit dat hij zeventien jaar niet meer had gemend en ondanks het feit dat het eelt tussen zijn vingers inmiddels verdwenen was, nog heel goed kon omgaan met 4 paar teugels.

Hij ontdekte direct de luiwammes in het vierspan die er de oorzaak van was dat zijn metgezel zich meer dan evenredig moest inspannen en met toepassing van de handgrepen van Benno von Achenbach draafde het span na een tijdje geheel ontspannen door de met herfstkleuren getooide bossen van het Meinweg gebied. Dat deze acties het nodige respect opleverden van de overige koetsiers laat zich raden.

Snel genoeg zaten de twee uurtjes van de maandagmorgenclub met hun bijzondere gast erop en na aankomst bij Rijstal Venhof en na verzorging van de paarden werd er nog gezellig nagekaart op het terras onder het genot van een lekker kopje koffie met Limburgse vlaai.

Tekst: Rijstal Venhof