‘Het begint nu wel een beetje vervelend te worden’, grapt Vincent Voorn (Weert) terwijl hij de winnaar van de Grote Prijs feliciteert. Vrijdag trok Joe Whitaker al aan het langste eind en ook nu was de Brit niet te kloppen. Whitaker wist met zijn zelfgefokte merrie Lola V  als enige onder de 30 seconden te finishen in de felbevochten barrage van de Hansen Dranken GP op Equestrian Centre de Peelbergen.

15 van de 59 combinaties wisten het door Henk Linders en team gebouwde 1.45m basisparcours foutloos af te leggen. Met een paar mooie bochten en lijnen waarin snelheid gemaakt kon worden bleef het in barrage tot aan de laatste snik spannend. Joe stuurde zijn atletische Locarno-merrie als vijfde binnen en reed Pieter Keunen met Alban (v. Cavalier) van de troon met een tijd van 29,73 seconden. ‘Ik stuur slechts, zij is de machine’, reageert de Brit bescheiden. Stephanie van den Brink liet vervolgens met Merida (v. Metropole) klasse zien met een vermogensvolle rit waarmee ze uiteindelijk een vierde plaats verdiende. De onder de FEI vlag rijdende Kuweiti Ali Al Khorafi finishte met de fijngelijnde Guidam Sohn-dochter Cheril na een knappe tijdrit driekwart seconden sneller dan Van den Brink.

Als laatste had Voorn de kans als ‘lest best’ te eindigen. Net als Whitaker reed hij de eerste en laatste lijn op acht galopsprongen, maar Quidam’s Rubin zoon Quinlan snelde toch achtenzeventighonderdste van een seconde langzamer door de finishlijn. ‘Als ik het ergens heb laten liggen is het in de draai naar de dubbel. Ik kwam na de oxer ervoor iets uit het zadel, maar als dat me de overwinning heeft gekost ben ik meer dan tevreden met mijn tweede plaats. Ik dacht nadat ik Joe had zien rijden: Jezusmina, dat is me een tijd! Maar ik ben nu weer dichterbij gekomen dan vrijdag, dus wie weet versla ik hem de volgende keer wel weer’, relativeert de ruiter uit Weert.

Hattrick – Pim Mulder realiseerde een ware hattrick met Ecanto J. De Canturano-zoon sprong fijn in de manieren naar de winst in de finale, nadat Mulder hem tevens naar de zege stuurde in de twee eerdere rubrieken voor zevenjarigen. ‘Ik heb Ecanto nu een jaar samen met Stal Bosch. Het is een paard met veel kwaliteit, maar in het begin moest er qua rijerij nog wel wat gebeuren. Dat is nu helemaal voor elkaar. Hij draait scherp en is van nature vlug, zo vlug dat hij bijna gemakkelijk de snelste tijd haalt. Het is de bedoeling om dit paard rustig verder op te leiden voor het grote werk. Met zulke resultaten kijk ik daar zeker naar uit’, aldus de tevreden ruiter uit Zwolle.

Dave Maarse uit Wellerlooi (LB) nam met Finesse B vakkundig de leiding in de finale van de zesjarigen. Ook was er een mooie afsluiting voor Liza Tiebot die sinds begin 2016 in Wanssum woont. In de CSI1* Liberty Prix sprong de amazone, oorsporonkelijk afkomstig uit Overijssel, met C’est La Vie (v. Namelus R) naar de eerste trede van het podium. Marwin van den Nieuwenhuijzen uit Sint-Oedenrode zegevierde in de CSI1* troostfinale met Clinton-telg Eton, net als de Belg Henry de Wulf in de CSI2* troosting met Zypria Adelheid Z (v. Zandor Z).

Bron: Equestrian Centre De Peelbergen