Vrijdag 20 maart is het Equine Fertility Centre in Maria-Hoop geopend. Dit bedrijf is gespecialiseerd in een nieuwe specifieke IVF-techniek genaamd ‘Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie’ (ICSI). ICSI biedt nieuwe mogelijkheden vergeleken met de huidige fokkerij methoden bij paarden. Voorafgaand aan de opening vond een symposium plaats waar de nieuwe techniek gepresenteerd en bediscussieerd werd.

Het Equine Fertility Centre is een van de vijf bedrijven ter wereld die in staat zijn om deze techniek toe te passen. Ton Vullers van het Equine Fertility Centre vertelt: “We hebben de afgelopen jaren intensief samengewerkt met het Academisch Ziekenhuis in Maastricht op een buitengewoon hoog wetenschappelijk niveau. Deze bundeling van humane en veterinaire kennis heeft tot een uniek resultaat geleid! In 2014 zijn de eerste 12 drachtigheden gerealiseerd en de eerste veulens zijn inmiddels geboren.”

Het Equine Fertility Centre startte in 2003 met embryotransplantatie bij paarden. Een kostbare techniek waarbij het geregeld voorkomt dat deze techniek niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat de spermakwaliteit slecht is of omdat de merrie niet is staat is om een embryo te produceren. “De nieuwe ICSI techniek geeft deze paarden toch de mogelijkheid om nakomelingen te krijgen. ICSI wil zeggen dat er één eicel uit de merrie wordt gehaald en deze direct wordt geïnjecteerd met één spermacel.” vertelt Ton Vullers.

Toch is de ICSI methode niet nieuw, voor mensen en runderen was dit al langer mogelijk. Waarom dan niet voor paarden? Ton legt uit: “Paarden hebben een andere gynaecologie en cycli. Mensen en runderen zijn het hele jaar vruchtbaar, maar slechts een deel van hun leven. Paarden zijn slechts een deel van het jaar vruchtbaar, maar wel hun hele leven. Daarnaast groeien de eicellen van een paard aan de binnenkant van de eierstok. Bij mensen en runderen groeien ze aan de buitenkant. Ze hebben een hele andere hormoonhuishouding, wat het winnen van eicellen veel moeilijker maakt.”

Meer weten over deze nieuwe methode? Neem eens een kijkje op de website van het Equine Fertility Centre.