Fokker zoekt Ruiter is een project met als doel: contact leggen tussen jonge, talentvolle amateurruiters en fokkers met jonge talentvolle sportpaarden. Zodat deze aan het einde van het programma een B-parcours kunnen lopen en daardoor verkoopbaar zijn. Met inmiddels de 4e editie van het programma in het vooruitzicht, neemt fokker Mart Lenssen uit Sevenum ons mee in de ontwikkeling van zijn paarden tijdens de eerdere edities van het project.

Mart Lenssen

Fokken zit diepgeworteld bij Mart Lenssen. Dat komt naar voren wanneer hij vertelt over alle verschillende dieren waar hij mee fokt. “Mijn roots liggen in het fokken van Nederlandse miniatuurpaarden en ezels, maar zo hebben wij ook Friezen en andere paardenrassen gefokt. Door een aantal goede kennissen, werd ik ‘besmet’ met het fokken van springpaarden. Ik kocht 3 merries uit top bloedlijnen en inmiddels hebben wij ongeveer 6 tot 10 veulentjes per jaar. Het ultieme doel is om als fokker een eigen lijn te kunnen voortzetten met zowel merries als hengsten, waar uiteindelijk eerlijke, goed te rijden en kwaliteitsvolle paarden uitkomen, die fijn verkoopbaar zijn. Op dit moment heb ik 11 merries drachtig waarvan een flink aantal dragend van onze eigen hengst Lyjanero (Landos x Casall ASK x Cartago).”, vertelt Mart enthousiast.

Fokker zoekt Ruiter

In 2017 sloegen de fokverenigingen Studieclub Ysselsteijn en Rijpaardenfokvereniging Limburg, onder auspiciën van Stichting Sportpaardenfokkerij Limburg, de handen in één om aan de slag te gaan met het project Fokker zoekt Ruiter. Stichting Limburg Paardensport ondersteunt Fokker zoekt Ruiter sinds de start hiervan.

“Fokker zoekt Ruiter is als je het mij vraagt een mooi initiatief, waarbij fokkers/eigenaren, de faciliterende organisatie, de instructeur(s) en de ruiters/amazones, dichter bij elkaar worden gebracht door samen een traject te doorlopen. Dit werkt zo goed, omdat iedereen bij aanvang van het traject het klaarmaken van een ‘groen’ paard als doel voor ogen heeft.”, vertelt Lenssen.

In 9 maanden worden de 3,5-jarige paarden niet alleen op rij-technisch gebied begeleid door Dave Maarse, maar komen de paarden vanzelfsprekend ook in het systeem van een sportpaard terecht. “Het is voor een fokker fijn om te zien dat een jong paard, door deelname aan het traject, bij een ruiter of amazone terechtkomt waar hij in een systeem meedraait dat alle randzaken bevat zoals: toiletteren, klaarmaken voor transport, socialiseren met andere paarden, etc. Dit is voor een jong paard misschien wel net zo belangrijk als het rij-technische gedeelte op orde krijgen.”, vult Mart aan.

Eerdere edities

“Omdat ik, toen de eerste editie van Fokker zoekt Ruiter van start ging, nog maar net begonnen was met het fokken van springpaarden, hebben er dat jaar geen paarden van mij meegedaan. De 2e editie heb ik direct 2 paarden laten deelnemen: Kay van De Hees (Casago x Catango Z x Daimler) en Joy van De Hees (Cormint x Quo Vados x Contendor). Waarna, mede door Fokker zoekt Ruiter, beide paarden op de juiste plek zijn terechtgekomen.

Bij Fokker zoekt Ruiter 3.0 liepen er 3 paarden mee. Deze zijn inmiddels weer terug van de ruiters/amazones die ze gereden hebben en staan nu even op de wei om binnenkort weer opgepakt te worden. Uit respect naar de organisatie en de ruiters/amazones die deelnemen aan Fokker zoekt Ruiter, verkoop ik de paarden tijdens het traject niet. Verder heb ik de afspraak met de ruiters/amazones dat ze, naast de instructie via Fokker zoekt Ruiter, ook zelf nog wekelijks ergens training volgen. Dit leggen we allemaal vast middels een contract, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.”, vertelt Mart over zijn deelname aan eerdere edities van Fokker zoekt Ruiter.

Fokker zoekt Ruiter 4.0 

“Na de positieve ervaring die ik heb met de afgelopen 2 edities, zullen er dit jaar weer een aantal paarden van mij meedoen met Fokker zoekt Ruiter. Wat het dit jaar extra bijzonder maakt, is dat het allemaal nakomelingen zijn van mijn eigen hengst Lyjanero. De flexibele instelling van de organisatie, biedt mij de kans om ruiters/amazones waar ik al eerder mee heb samengewerkt, te laten deelnemen aan het traject. Zo bouw ik duurzame relaties op met de ruiters/amazones van mijn paarden en het bestuur van Fokker zoekt Ruiter. Naast de positieve ervaring voor de paarden, is het als fokker ook fijn om je in een netwerk te bevinden waar je in de toekomst mogelijk op verder kunt borduren! In mijn beleving heeft het bestuur van Fokker zoekt Ruiter de afgelopen periode stappen gezet om de 4e editie nog succesvoller te maken dan de eerdere edities. Ik zal me er hard voor maken om het programma het podium te bieden dat het verdient.” sluit fokker Mart Lenssen af.

Lees hier meer over “Fokker zoekt Ruiter”.

Fokker zoekt Ruiter is powered by Limburg Paardensport