De Freestyle Academy, onder leiding van Emiel Voest en Chaja Kolthoff, faciliteert als enige accommodatie in Nederland een door de KNHS erkende Freestyle opleiding. Voor het zuiden vinden de opleidingen bij Ruitersportcentrum Seurenheide in Well plaats. Op de foto de geslaagden die donderdag 2 juli in Well examen deden voor afronding van het eerste jaar van de opleiding.

“Vanuit ons Freestyle trainingssysteem leer je om je paard op een andere manier te bekijken. Er is meer te zien dan je ooit wist. Met deze manier van kijken leer je dat er meer oplossingen zijn voor de problemen waar je tegenaan loopt” vertelt Chaja, vrouw van Emiel en mede oprichter van de Freestyle Academy.

Freestyle is voor iedereen – “Het is belangrijk dat men Freestyle niet ziet als een totaal andere discipline. Het kan juist heel goed geïntegreerd worden in andere disciplines.” Emile en Chaja hebben een eigen trainingssysteem ontwikkeld dat zich richt op het trainen van paarden en hun eigenaren. Hierbij staan veel wetenschappelijke artikelen en onderzoeken centraal. Dit systeem zorgt ervoor dat wedstrijdruiters én recreatieruiters het allemaal op hun eigen manier kunnen toepassen. Enthousiast vertelt Chaja verder: “De instroom op onze opleidingen is breed, alle soorten paarden en pony’s zijn welkom!

Freestyle Academy – Op de Freestyle Academy wordt een 2-jarige opleiding voor instructeurs gegeven. Het eerste jaar van de opleiding, niveau 1, gaat over de werkvormen vanaf de grond: loswerken, grondwerken en de dubbele lange lijnen. Tijdens het tweede jaar, niveau 2, speelt rijden een grote rol: rijinstructeur zijn op basis van het Freesytle systeem, springen en cross en daarnaast de ondersteunende werkvorm dubbele lange lijnen.

“Wij vinden het als Freestyle Academy belangrijk om de algemene paardenkennis in Nederland te vergroten. We vinden kennis van en over het paard belangrijk: wat is het voor type dier, wat zijn de natuurlijke reacties, wat zijn de behoeften en waarom reageert het paard op een bepaalde manier. Deze basiskennis creëert begrip bij eigenaren en ruiters.” zegt Chaja.

Heb je interesse in Freestyle en wil je graag meer weten? Kijk dan hier voor meer informatie.