Vijftig jongens en meisjes hebben zondag 30 november deelgenomen aan een speciale Pony Spektakel Doedag in Velden. Onder leiding van bondscoach Harry de Ruyter uit Kessel kregen de jongeren de kneepjes van het mennen geleerd. Alle deelnemers kregen na afloop in Manege De Molendijk uit handen van sport gedeputeerde Ger Koopmans een certificaat (foto).

Volgens Koopmans leidt het enthousiasme van de kinderen tot meer van deze initiatieven die de provincie Limburg graag wil ondersteunen. Immers, de jeugd heeft de toekomst. De bouw van Equestrian Centre de Peelbergen is een voorbeeld van nieuwe initiatieven en is een prachtige impuls voor de ontwikkeling van talenten in Limburg.

De Stichting Menwedstrijden Horst organiseerde deze Pony spektakel doedag die mede mogelijk werd gemaakt door Stichting Limburg Paardensport en Ruitersport Equidrome. Bondscoach Harry de Ruyter wist de kinderen enthousiast te maken door een spannende uitleg te geven over hoe je omgaat met paarden, hoe je ze op de goede manier moet inspannen voor een wagen en waarom paarden het niet leuk vinden als het tuig knelt.

Ook het rijden met de koets kreeg alle aandacht door een demonstratie die rustig begon, maar eindigde in een soort Romeins wagenrennen.

Daarna mochten de jongens en meisjes in groepjes van vijf zelf een paard of pony inspannen. De jongens met veel bravoure, de meisjes heel braaf en voorzichtig om het paard of de pony geen pijn te doen. De ouders of grootouders fotograferend op de achtergrond. De 10 aanspanningen waren toen klaar voor het grote werk. De kinderen, waaronder enkele met een handicap, mochten onder deskundige begeleiding zelf het paard of de pony besturen. Eerst heel voorzichtig, maar daarna steeds vrijer werden de eerste beginselen van het mennen van een paard of pony ervaren. Rode konen maakten de spanning zichtbaar. Het bleef niet bij een keer rijden, ze wilden wel 5 keer.