Ditmaal aan het woord: Hoefsmid & fokker Jan Bocken. “Gelukkig kunnen wij als hoefsmeden ons vak blijven uitoefenen in deze vreemde periode. De verzorging van een paard loopt namelijk gewoon door!” 

Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als hoefsmid?

“Gelukkig is de impact van de corona-maatregelen minimaal voor ons als hoefsmeden. Het werk moet gewoon, op een verantwoorde manier, door blijven gaan. Het voordeel is dat de probleem paarden naar de hoefsmederij komen. De overige paarden verzorgen we bij de stallen en eigenaren thuis. Helaas zien we wel dat er veel ruiters en stallen verschillende tegenslagen hebben moeten verwerken. Voor de sector is het goed dat we uitzicht hebben op een situatie waarin we gevaccineerd kunnen worden, zodat de sport weer kan worden hervat.”

Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“Dat we niet alles in de hand hebben! In een korte tijd kan de hele wereld op zijn kop staan. Als ik de tijd waarin we nu werken vergelijk met vroeger, is het misschien wel goed dat er nu even op de rem is getrapt. Het leek allemaal zo vanzelfsprekend en gemakkelijk. Vroeger stonden grooms en stalhulpen in de rij om aan de slag te mogen op een succesvolle stal, tegenwoordig zijn ze in Nederland lastig te vinden en huren we buitenlandse krachten in. Er is misschien wel een beeld ontstaan dat het gemakkelijk is om succesvol te worden in de paardensector, de kenners weten dat het tegendeel waar is. We werken met z’n allen keihard en dat maakt het succes ook zoveel mooier! Ik weet dat het geen zin heeft om te veel terug te kijken naar hoe het vroeger was. Iedereen moet meebewegen in de tijd waarin we leven, maar toch zorgt de ‘rem’ die nu is ingetrapt wel voor een wijze les. Maar het allerbelangrijkste is denk ik wel dat we onze gezondheid weer meer gaan waarderen!”

Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

“Gewoon, langs de ring op concours kijken. Alles wat we met onze familie in de paardenwereld doen, doen we het allerliefst samen en dat hebben we in heel wat jaren opgebouwd!”

Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“We hebben een grote groep mensen die elkaar de wereld gunnen, maar we slagen er wel in om elkaar altijd tot het beste te drijven. Verder is de kracht dat we hele hechte paardenfamilies in Limburg kennen. Als ik onze familie als voorbeeld neem, dan heb ik ontzettend veel aan mijn vrouw te danken. Zij heeft me altijd gesteund en voor het gezin gezorgd, omdat ik de klok rond aan het werk was. Zonder de steun van mijn vrouw had dat nooit gekund. Over het algemeen hebben de paardenfamilies onderling veel respect voor elkaar, we weten van elkaar hoe hard we ervoor werken en kunnen des te meer genieten van de sport.

Het is wel belangrijk dat we niet vergeten waar die kracht vandaan komt, de basis moet goed zijn. Naast families in de paardensector, maken veel kinderen kennis met de paardensport via maneges. Ondanks dat we hard groeien in de topsport, fokkerij en handel, zou het heel waardevol zijn om nog een tandje bij te zetten op het gebied van het motiveren en het opleiden van de allerkleinste ruitertjes en amazones.”

Waarom is “het paard” belangrijk voor jou? 

“Wij hadden vroeger een boerderij thuis en daar moesten we weg van de gemeente. Dus was ik een beetje zoekende naar welk beroep ik wilde uitoefenen. Toen iemand mij enthousiast maakte voor het vak als hoefsmid, hebben ik en 6 andere jongens zich aangemeld voor de opleiding tot hoefsmid. Daar kregen we toen subsidie voor, omdat het geen populair vak was. Na 5 jaar de opleiding te hebben gevolgd, was ik officieel hoefsmid. Inmiddels, 50 jaar later, is het bedrijf zoals het nu is: we hebben enkele fantastische paarden gefokt (waaronder Dana Blue, gereden door Maikel van der Vleuten) en helpen dag in dag uit onze klanten om op het hoogste niveau te kunnen presteren. De paarden genen zijn doorgegeven aan mijn zoon Paul en enkele kleinkinderen. Iedereen heeft zijn weg gevonden in de paardenwereld, maar ook daarbuiten. Omdat ik altijd bezig ben geweest met het bedrijf opbouwen tot waar we nu zijn, geniet ik daar nu extra van samen met mijn vrouw. Ik zou niet meer anders willen!”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina.