Inzicht in ‘verborgen’ kostenposten: dat leverde de derde en laatste sessie van de Masterclass ‘Hippisch Ondernemerschap handels- en trainingsstallen Limburg’ over kengetallen op. De sessie vond plaats op 4 november bij Animal Embryo Centre te Mariahoop van Twan Vullers. De dag werd verder ingekleurd met de inspirerende spreker Jan Greve over internationale handel en peesblessures.

De laatste sessie van de Masterclass ging over ‘winst & verlies’ en rendement. Deze onderwerpen stonden hoog op het verlanglijstje van de acht deelnemende ondernemers. De ondernemers vergeleken hun bedrijfskosten na een individuele kengetallenanalyse. Zij verdiepten zich in de betekenis van de cijfers en beraadden zich samen over waar zij kosten kunnen beperken. De ondernemers waren vooral verrast over de grootte van bepaalde kostenposten, zoals die van onderhoud en verzorging van paarden.

 

In de ochtend van deze drukke dag gaven ondernemers presentaties over hun eigen bedrijven, die ze met de groep niet bezocht hadden. Het doel was om elkaar te vertellen wat hun bedrijf uniek maakt. De deelnemers luisterden met grote interesse en stelden ze vragen over de bedrijven.

De hippische ondernemer is vaak opgegroeid en groot geworden in de paardenwereld. Jan Greve, icoon in de paardenwereld: “De Masterclass geeft de deelnemers een breder beeld en nieuwe inzichten. Juist doordat ze zich al zolang in de paardensport bevinden, is het goed om meer inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de economische achtergronden.”

Tijdens de laatste sessie kwamen verschillende gastsprekers voorbij. Deelnemers en sprekers zijn het erover eens, de inzet hiervan is erg interessant. Het geeft deelnemers een breder beeld en meer inzicht. Wat is de visie van succesvolle ondernemers en hoe denken zij over de onderwerpen?

De disciplines van de groep zijn erg verschillend: springen, western, opfok en handel. Juist deze diversiteit zorgt voor interessante en uiteenlopende discussies. Hoe gaan dingen in een andere tak van de sport en hoe gaan de anderen hier mee om? Michel Hendrix, van Stal Hendrix, nam ook deel aan de Masterclass: “Het is een erg leerzame ervaring om met andere mensen uit het vak te praten. Deze inzichten dragen bij aan mijn eigen visie naar de toekomst.”

Op zaterdag 15 november wordt de Masterclass afgesloten met een symposium op Jumping Indoor Maastricht. Op het symposium dat gehouden wordt van 10.00u tot 12.00u krijgt de ondernemer met het beste verbeterplan de kans om zijn of haar plan te presenteren voor de bezoekers van het symposium. De ondernemers ontvangen een certificaat van de Masterclass en met verscheidene gastsprekers belooft het een vermakelijke dag te worden.