Van 2 tot en met 6 september zijn alle ogen in de hippische wereld gericht op het Wereldkampioenschap voor vierspan paarden in Kronenberg, het WK Limburg 2020. Dit wordt de zevende editie van het Wereldkampioenschap voor de koningsklasse in de mensport in eigen land.

 

Na Apeldoorn 1976, 1982 en 1988, Den Haag 1994 (als onderdeel van de Wereldruiterspelen), Beesd 2008 en Breda 2016 is Nederland als vooraanstaand menland opnieuw gastheer van de formule 1 van de mensport. Tijdens de zes eerdere edities in eigen land waren de Nederlandse vierspanrijders uitermate succesvol. In 1982 won Tjeerd Velstra zijn eerste wereldtitel in Apeldoorn, IJsbrand Chardon won voor het eerst individueel goud in 1988 en haalde zijn vierde gouden medaille binnen op het WK in Beesd in 2008. Ook het Nederlandse vierspanteam was op de WK’s in Nederland succesvol. Zo was er team goud op maar liefst vier van de zes WK’s; in 1982, 1988, 2008 en 2016. De Nederlandse vierspanrijders wonnen sinds de introductie van het eerste WK in 1972 een groot aantal gouden, zilveren en bronzen individuele-en teammedailles en waren sinds Beesd 2008 onverslaanbaar in de landenwedstrijd. Op de Wereldruiterspelen in Tryon 2018 kwam hier verandering in toen het Amerikaanse team voor het eerst in de geschiedenis goud pakte en Nederland met zilver naar huis ging.

Bondscoach Ad Aarts (Liessel), zelf succesvol vierspanrijder en diverse malen lid van het Nederlandse team op WK’s, heeft goede hoop op podiumplaatsen in Kronenberg: “Het is altijd afwachten of zowel de paarden als de menners gezond blijven, maar we hebben op dit moment een heel sterk team. Met A-kader leden IJsbrand en Bram Chardon (Den Hoorn), Koos de Ronde (Zwartewaal) en Mark Weusthof (Rossum, Ov.) kunnen we hoge ogen scoren. Ook de B-kaderleden Edwin van der Graaf (Ouddorp), Hans Heus (Laag Soeren) en Peter de Ronde (Abbenbroek) kunnen zich goed staande houden in het internationale veld en ik verwacht dat zij nette prestaties kunnen neerzetten.”

Individueel titelverdediger op het WK Limburg 2020 is de in Valkenswaard woonachtige Australiër Boyd Exell, die vijf Wereldtitels op zijn naam heeft staan. Het Nederlandse team met viervoudig Wereldkampioen Ijsbrand Chardon, Europees kampioen Bram Chardon en Koos de Ronde moest in 2018 genoegen nemen met zilver, maar zal er alles aan doen om in 2020 in eigen land het goud terug te pakken.

Naar verwachting komen er 60 deelnemers uit 16 landen aan de start op de terreinen van de Peelbergen in Kronenberg.

Ga voor meer informatie naar: www.limburg2020.com.