Het begon eigenlijk vanuit een teleurstelling. Nel Rensen wilde graag van start in de hoogste klasse op het thuisconcours Jumping Indoor Maastricht, maar toen duidelijk werd dat alleen kaderleden kans maakten op een startplek volgde er een creatieve oplossing. Ze belde met de concoursorganisator en vroeg of er ruimte was voor een showblok. Op dat moment waren er in Limburg elf ruiters actief op Grand Prix-niveau. De quadrille van Limburgse Grand Prix-ruiters was snel geboren. Na spetterende optredens op Jumping Indoor Maastricht en de KWPN Hengstenkeuring gaven de Grand Prix-ruiters een uitvoering op de showavond van het concours der concoursen.

Showavond
Tijdens de al maanden uitverkochte showavond van het prestigieuze CHIO in Aken gaven de Limburgers een optreden op livemuziek. “We hebben de dag ervoor eerst geoefend in het grote stadion. Het was zo ontzettend gaaf om daar te rijden”, steekt Leontine Raijmakers-Dings van wal. “Aken is natuurlijk heel bijzonder. Normaal zullen we daar niet snel van start komen, maar om nu voor een uitverkocht stadion te rijden is wel heel bijzonder. Tijdens de hengstenkeuring ging het dak er al zo ongeveer af. We kregen toen een staande ovatie en dat voelde toch speciaal.”

Dressuur kan ook samen
“Dressuur is meestal niet zo’n gezellige sport. Je bent toch individueel bezig. Nu we zo met de quadrille actief zijn, genieten we samen van de sport in plaats van alleen. Het is echt een keigezellige groep. Ik hoefde er daarom niet lang over na te denken toen ik gevraagd werd voor dit quadrille en dat geldt volgens mij voor ons allemaal”

Harde eis
Elke ruiter is welkom om deel te nemen aan het quadrille, maar de Limburgers hebben één harde eis. “Je moet officieel Grand Prix rijden met dat paard. Het is niet niks om een Grand Prix-kür met zo’n grote groep te rijden. Normaal is het al moeilijk genoeg om al die oefeningen uit te voeren. Nu moet je op elkaar letten, want de afstanden moeten kloppen. Dan moet je zorgen dat je oefeningen technisch correct uitgevoerd worden en ook nog de juiste lijnen in de gaten houden. Toch doen onze paarden veel ervaring op. Mijn vader grapt altijd dat het goed voor onze paarden is om zo achter elkaar aan te lopen. Hij vindt dat ze daar manieren van krijgen. We gaan allemaal heel voorzichtig met onze paarden om en dan loopt opeens je Grand Prix-paard met zijn neus in de staart van zijn voorganger.”

Pferd & Sinfoni
De Limburgse quadrille staat onder leiding van Nel Rensen met Rocky (v. Royal Dance), Remy Bastings en Zechhino (v. Krack), Vivian de la Roy met haar schimmel Winsun (v. Rubels), Judith Peeters en haar Negro-zoon Tigro, Hub Houben en zijn merrie Tia Karmina (v. Obelisk), Leontine Raijmakers met haar Obelisk-nazaat Winnetou, Sandra Steenman en Paso Doble, Roger Schulkens en Rapsodie T (v. Gribaldi) en Kyra Klinkers en de zelfgefokte Whoopydoo (v. Lord Sinclair). In het showprogramma Pferd & Sinfonie reden de Limburgers met ondersteuning van een liveband op filmmuziek.

Bron: Hoefslag