In de rubriek “Limburgse Paarden Kracht” spreken we regelmatig kort met ondernemers, organisatoren, sporters, verenigingsbestuurders, enzovoorts over hoe zij ervoor staan en waarom “het paard” zo belangrijk voor ze is. Dit keer aan het woord: Helga Doijen. Samen met haar man runt zij Manege Cadier en Keer.

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als ondernemer?

“Toen wij te horen kregen dat wij moesten gaan sluiten, vonden wij het even erg spannend en zijn we meteen op zoek gegaan naar een manier om door te kunnen gaan met ons manegebedrijf. Waar wij normaal geen paarden leasen aan onze lesklanten, was dit op dit moment wel dé oplossing om zowel de paarden als de lesklanten lekker bezig te houden. Nu wij sinds kort weer lessen mogen verzorgen voor kinderen, was ook dat voor allemaal even wennen. Gelukkig houdt iedereen zich netjes aan de regels, ze zijn zo blij dat ze weer op de manege mogen komen!

Financieel gezien kreeg ons manegebedrijf ook een tik. Gelukkig hebben wij 29 pensionklanten en daardoor een stabiele basis voor ons bedrijf. Van jongs af aan hebben wij geleerd om altijd een buffer op te bouwen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over het betalen van de vaste lasten. Een groot voordeel op dit moment! Emotioneel gezien is het heel vreemd om normaal 15 of 16 uur per dag bezig te zijn op het bedrijf en dan plotseling een heel ander dagritme te krijgen. Alle tekeningen en lieve reacties van onze klanten hebben ons heel goed gedaan.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“We kunnen leren dat gezondheid altijd op 1 moet staan. Paardenmensen zijn meestal druk bezig en vergeten dat wel eens. Verder denk ik dat we de paardensector nu nóg meer gaan waarderen! We zijn erg bevoorrecht dat we nog naar buiten kunnen en nog bezig kunnen zijn met onze prachtige paarden.”

Vraag 3: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

“Er zit hier in de straat een fantastisch restaurant met een zonnig terras en wat heb ik zin om daar weer te kunnen genieten van het eten! Mijn moeder kookt elke dag een verse maaltijd voor ons, dus wij zijn best een beetje verwend en druk maken om lekker eten hoeven wij ons dus zeker niet. Maar ik kan heel erg genieten van heerlijk buiten eten in het zonnetje.”

Vraag 4: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“Alles wat je jezelf maar kunt bedenken in relatie tot de paardensector, vind je in Limburg. Van accommodaties tot fokkers, maar bijvoorbeeld ook alle verschillende takken van de sport. Verder zitten er in Limburg échte paardenfamilies die de expertise (die wij allemaal maar heel normaal vinden) hebben opgedaan en overgedragen. En natuurlijk niet te vergeten het commitment dat de provincie Limburg heeft, om de paardensector een echte boost te geven!”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?

“Paarden verrijken mijn leven. Ik kan er enorm van genieten en ontmoet altijd weer leuke mensen. Eerlijk is eerlijk, ik kan niet zonder paarden, het zit in mijn bloed. Nogmaals: we zijn bevoorrecht om met deze prachtige dieren in deze mooie sector te mogen werken!”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina!