In de rubriek “Limburgse Paarden Kracht” spreken we regelmatig kort met ondernemers, organisatoren, sporters, verenigingsbestuurders, enzovoorts over hoe zij ervoor staan en waarom “het paard” zo belangrijk voor ze is. Dit keer aan het woord: Lei Linders. Als KNHS-Regioconsulent zet hij zich inmiddels al 12 jaar vol enthousiasme in voor het realiseren van ruiter- en menroutes in de provincie Limburg. Hij is als gepassioneerd ‘paardenman’ tevens jurylid bij verschillende stamboeken en heeft een hele brede kennis van de paardensport.

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als KNHS-regioconsulent?

“De impact op dit moment is dat we met de KNHS de afspraak hebben dat alle werkzaamheden digitaal moeten plaatsvinden, dus even geen fysieke afspraken. Ondertussen lopen de vragen gewoon door. We zijn bijvoorbeeld druk bezig met het Paarden Welkom project en daarvoor zou ik enkele locaties willen bezoeken. Ik kan dus niet wachten om fysieke afspraken weer op te kunnen pakken, zodra het weer verantwoord is!”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“Ja, als je het mij vraagt merk ik heel erg dat we een beetje meer kunnen onthaasten, iets wat ik graag wil vasthouden als het straks weer allemaal ‘normaal’ is. We denken altijd maar dat alles nu meteen moet, maar ik heb nu wel geleerd dat het ook prima is om ergens even wat druk van af te halen. Verder gaan we de paardensector nog meer waarderen. Iedereen kan lekker de bossen in en buiten bezig zijn met de paarden!”

Vraag 3: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“We zitten in een gebied waar enorm veel (op)fok bedrijven gevestigd zijn en veel goede trainingsbedrijven. Dat zien we terug in de kwaliteit van de paarden en het niveau van de paarden. Als ik op keuringen aan het jureren ben, kom ik zelden de onderste laag paarden tegen hier in de regio. We hebben eigenlijk gewoon een hele goede groep paarden. De paarden die geen toppers worden, kunnen prima ten behoeve van de amateursport.”

Vraag 4: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

“De lopende zaken oppakken, zodat we het netwerk Paarden Welkom verder kunnen uitrollen. Anderzijds ben ik er voor mezelf ook achter gekomen dat ik misschien wel ga stoppen met enkele verplichtingen en mijzelf meer ga bezighouden met dingen zoals tuinieren, wandelen, fietsen en golfen oftewel; lekker genieten!”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?

“Ik ben geboren met paarden en paarden houden zit in mijn bloed! Vroeger hadden wij thuis altijd Belgische trekpaarden en daarna shetlanders. Toen een van mijn dochters een veulentje kreeg van mijn vader, is het gaan kriebelen om weer in de paarden te gaan. Vervolgens zijn we pony’s gaan fokken en hebben we 3 Nederlands kampioenen Z-springen mogen voorbrengen uit onze stam. Inmiddels richt ik me nu zo’n 12 jaar op de recreatie binnen de KNHS en het jureren van keuringen voor verschillende stamboeken. Zo kom ik op veel plekken en daar geniet ik ontzettend van!”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina!