Dit keer aan het woord: Paul Hendrix. “Het houden en trainen van paarden is erg intensief, dat maakt de groep mensen waar we mee werken onze succesfactor en dat moet ook in tijden van crisis doorgaan!”  

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jullie als paardenfamilie?

“Stal Hendrix ervaart heftige gevolgen door de crisis waar de hele wereld nu in zit. 80% van onze omzet komt uit Amerika en het is al een periode bijna onmogelijk om Amerikaanse klanten te ontvangen op onze faciliteiten of om ze op wedstrijden te ontmoeten. De enige handel die nog een beetje heeft kunnen doorgaan, is de handel met paarden die al ‘op voorraad’ stonden bij klanten en waarvan de verkoop is doorgegaan. Dat is het voordeel van de manier waarop wij werken.

Naast de handel van sportpaarden, ligt ook een deel van het opleidingstraject van jonge paarden stil. We zagen al snel dat de jonge paarden competities geen doorgang zouden vinden en hebben toen de keuze gemaakt om een aantal 3- en 4-jarige paarden naar huis te halen. Dit is een keuze die wij zorgvuldig hebben gemaakt in intensief overleg met de collega stallen waar wij mee samenwerken. Het laatste wat wij willen is dat zij daardoor in de problemen komen.

Het houden en trainen van paarden is erg intensief, dat maakt de groep mensen waar we mee werken onze succesfactor en dat moet ook in tijden van crisis doorgaan. Iedereen binnen ons team draagt eraan bij dat we er het beste van blijven maken!

Niet te vergeten dat de coronacrisis ook effect heeft op de evenementen die door Stal Hendrix worden georganiseerd. We hebben met z’n allen moeten besluiten om Jumping Peel & Maas dit jaar te annuleren. De Limburgse Veulenveiling zal online plaatsvinden en we buigen ons op dit moment nog over de Dutch Sport Horse Sales.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“Overal kunnen we iets van leren, maar wat het in de huidige tijd zo lastig maakt is dat niemand zich hierop had kunnen voorbereiden. We zijn ons er altijd bewust van geweest dat er een kans bestaat dat er zich een ziekte onder de paarden kan verspreiden, zoals we in het verleden hebben gezien bij andere dieren. Een virus waardoor mensen elkaar zoveel mogelijk moeten vermijden, was daarentegen nog nooit door ons hoofd gegaan. Het ondenkbare is dus mogelijk en daarop moeten we reageren. Een belangrijke les hieruit is dat het belangrijk is een gedegen buffer achter de hand te hebben en op verschillende manieren cashflow te blijven genereren.”

Vraag 3: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

“Concoursen bezoeken om enerzijds onze paarden op te leiden en anderzijds nieuwe paarden te scouten. We kunnen paarden nu enkel scouten door collega stallen te benaderen, maar onze kracht zit hem in het scouten van paarden op wedstrijden. Persoonlijk verwacht ik nog niet dat er op korte termijn veel gereisd kan worden door onze klanten en daarom is het positief om te zien dat de prijzen op online veilingen redelijk goed blijven. De hele wereld weet dat de beste paarden uit West-Europa komen, dus de vraag naar paarden vanuit onze regio blijft bestaan.”

Vraag 4: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“Limburg ligt precies in de driehoek: Lanaken, Aken en Valkenswaard. Hier zijn verschillende grote namen en stallen uit de sector te vinden en de kwaliteit van de complete sector is in Limburg van hoog niveau.”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?

“Familie Hendrix kun je niet los zien van paarden en wij kunnen ons geen leven voorstellen zonder. Zie het als het complete plaatje: de handel, het scouten, de fokkerij en natuurlijk de sport, het werkt verslavend. Ons team en onze familie versterken elkaar waar nodig en dat maakt ons in deze tijd nog sterker!”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina!