Ditmaal aan het woord: Sanne van Mullekom. Sanne runt samen met Paul Janssen, Ruitersportcentrum Seurenheide. Waar Sanne zich voornamelijk bezighoudt met de manege activiteiten, richt Paul zich op het trainen en uitbrengen van de sportpaarden. Een gecombineerd bedrijf waarbij de activiteiten elkaar versterken.

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als ondernemer?

“Natuurlijk was het even flink schrikken toen we te horen kregen dat we geen mensen meer mochten ontvangen op ons bedrijf. Gelukkig werken wij met een klein en hecht team, wat ervoor zorgde dat we het werk op het bedrijf toch konden doorzetten. De KNHS en de FNRS hadden al snel een praktische vertaling van alle regels waaraan we ons moesten houden. Wij werken met jaarabonnementen die onze ruiters het recht geven op 47 lessen per jaar en waarvan het totaalbedrag in 12 termijnen wordt voldaan. Wij hebben de betalingen van deze abonnementen door laten lopen omdat wij de 47 lessen kunnen blijven garanderen, dat gaf ons heel veel rust.

Normaal zijn we in de zomer 3 weken dicht, dit jaar maar 1 week. Dat geeft onze ruiters extra mogelijkheden om lessen in te halen. Daarnaast hebben we er dit jaar voor gekozen geen ponykampen maar dagactiviteiten te organiseren zoals de Bixiefun, Ponyfundagen en Paard&Joy driedaagse en de Freestyle cursussen.

Ondanks dat de sportpaarden van Paul niet op wedstrijd konden, ging het trainen van de paarden gewoon door. Hierbij hadden wij wel het geluk dat de eigenaar waar Paul paarden voor rijdt, de situatie volledig begreep.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“Mijn gevoel zegt dat we uit deze situatie kunnen leren om meer respect te hebben voor moeder natuur. De uitdagingen die we nu ervaren, hebben meerdere oplossingen. Dat maakt ons ervan bewust dat we ons niet alleen moeten focussen op de stip op de horizon die we onszelf vaak voorhouden, maar ook bewust moeten blijven van de keuzes die we moeten maken in het hier en nu.”

Vraag 3: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

“Mijn leven is niet zo drastisch veranderd sinds de corona crisis. Mijn dagelijkse bezoek aan de supermarkt ging gewoon door en het werk op stal stond ook niet stil. Waar ik wel ontzettend naar uitkeek was om weer te gaan kickboksen! Gelukkig is dat sinds 1 juli ook weer toegestaan.”

Vraag 4: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“De kracht van de Limburgse paardenwereld zit hem als je het mij vraagt in de ‘beginnende’ bereidheid tot samenwerken. Dat zorgt ervoor dat initiatieven in Limburg wél werken. Een mooie samenwerking waar ik zelf aan mag bijdragen is bijvoorbeeld Hippisch College Limburg. En daarbij hoop ik persoonlijk op samenwerking tussen manegebedrijven en sportstallen. Op manegebedrijven groeien de stalruiters, grooms en de stalmanagers van de toekomst op. Kijk naar Mila Hoeijmakers, zij heeft bij ons leren paardrijden, heeft deelgenomen aan ons Young Leaders Program en is nu een van de geselecteerde Limburg Future Pro’s.”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?

“Ik ben met 7 jaar gaan paardrijden, maar de liefde voor het paard zit niet echt in de familie. Vanaf een jaar of 16 heb ik het doel om zoveel mogelijk mensen te leren om goed om te gaan met en rijden op paarden, om zo het welzijn van paarden te verbeteren. Na twee hbo-studies, viel 12 jaar geleden de puzzel in elkaar en nu kan ik mijn droom verwezenlijken op het bedrijf, samen met Paul. Het is prachtig om te zien hoeveel ‘zaadjes met passie voor paarden’ wij planten bij kinderen, die uiteindelijk uitgroeien tot echte paardenliefhebbers.”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina!