In deze rubriek “Limburgse Paarden Kracht” spreken we regelmatig kort met ondernemers, organisatoren, sporters, verenigingsbestuurders, enzovoorts over hoe zij ervoor staan en waarom “het paard” zo belangrijk voor ze is. Dit keer aan het woord: Twan Vullers.

Twan runt samen met zijn familie Animal Embryo Centre Diergaerderhof, in Maria Hoop. “Potverdorie, het is een vreemde tijd. Maar gelukkig hebben we een topteam dat bereid is zich zo goed mogelijk aan te passen, zodat we door (normaliter) de drukste tijd van het jaar heen komen!” 

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als ondernemer?

“Allereerst schrik je en vraag je je af wat de impact op je bedrijf zal zijn en hoe je hier mee om kunt gaan. Vervolgens zijn we nu een maand verder en voelt het alweer bijna als normaal. Echt wennen zal het nooit en de situatie waarin we met z’n allen zitten is ook echt niet leuk, voor niemand. De impact is groot en dat merken wij bijvoorbeeld aan de flinke daling in onze Belgische klandizie. Dat er toch van alles in eigen land gebeurd zien we in de stijging van Nederlandse aanvragen. En zien we dit als een kans om paarden die normaal in de sport lopen nu te kunnen spoelen.

We nemen de adviezen van de overheid natuurlijk heel serieus. Wij zijn en voelen ons verantwoordelijk voor de gezondheid van ons team en onze klanten. Dat betekent: klantcontact zo kort mogelijk houden, meer telefonische adviezen en een gezellig kopje koffie met het team zit er op dit moment helaas niet in.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“Dit vind ik een lastige vraag. Eigenlijk kunnen we pas over een flinke poos terugkijken en zeggen ‘wat een vreemde tijd was dat, maar we hebben er wel van geleerd!’ Voor nu denk ik dat het nogmaals benadrukt wordt, dat stabiele en gezonde bedrijven nodig zijn om een sector met zo min mogelijk kleerscheuren door een crisis te krijgen. Verder denk ik dat we meer gebruik zouden mogen maken van de kennis en het boerenverstand dat zich in andere agrarische sectoren bevindt.”

Vraag 3: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“De paardensector in deze regio is gewoon ontzettend professioneel en we hebben onze zaken goed voor elkaar. Dat zien we in de fokkerij terug in bijvoorbeeld het feit dat we op dit moment import en export van sperma ‘gewoon’ plaats kunnen laten vinden. Dat doen wij als Limburg niet alleen, maar dat zien we ook in de onze buurlanden waar paardensport op hoog niveau plaatsvindt.

Tot slot zijn we denk ik als Limburg krachtig, omdat we vrij veerkrachtig zijn. We zijn bereid om ons als sector snel aan te passen aan de situatie waarin we ons bevinden.”

Vraag 4: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

“Op dit moment vragen wij vrij veel van ons team. Dat geldt ook voor onze familie, onze klanten en onze leveranciers. Zodra het kan en mag willen wij deze mensen daar graag op een gepaste manier voor bedanken!”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?

“We staan op met de paarden en gaan naar bed met de paarden. Dat geldt voor ons eigenlijk letterlijk en figuurlijk. Een veulentje vertelt ons niet wanneer deze geboren zal worden, dus we zijn er altijd mee bezig. Stel je toch eens voor dat je nu in een flatje in de stad zou wonen en niet naar buiten kan, dan ben ik toch wel extra dankbaar voor de sector waarin wij actief zijn en lekker kunnen genieten van de paarden en de buitenlucht!”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina!