Ditmaal aan het woord: Jean Huls. Voor deze drafsport liefhebber, fokker en eigenaar van Opfokbedrijf Heuvelland, hakten de corona maatregelen er flink in. Maar met 25 veulentjes, waarvan 10 eigen fokproducten, blijft het werk onverstoord doorgaan!

 

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als ondernemer en paardenfokker.
“Dat hakt er toch wel in. Ontzettend veel wedstrijden waar we normaal naartoe gaan werden afgelast of verreden zonder publiek. Dat heeft, naast dat het natuurlijk heel jammer is, ook impact op de mensen die je normaal wel spreekt, maar nu niet tegen het lijf loopt. In bijna alle landen waar de drafsport plaatsvindt zijn wedstrijden toegestaan, zonder publiek weliswaar, maar de sport kan daardoor wel doorgaan. Nederland is een van de weinige landen waar de hele sport is platgelegd. Hierdoor vertrekken veel jockeys met hun paarden naar het buitenland, anders verliezen zij het wedstrijdritme.

Over het algemeen komen wij vrij goed door deze periode heen. We hebben net een nieuwe groep veulens op het bedrijf en veel ruimte om ons heen. Niets te klagen eigenlijk! Klanten die normaal graag naar hun veulens komen kijken, die kunnen nu helaas even niet komen. Dus heel gezellig is het niet.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?
“Nooit meer de sport stil leggen. In andere landen hebben ze de sport niet stilgelegd en daar heeft de sector de klappen kunnen opvangen. In Zweden zijn wedstrijden en veilingen zonder publiek doorgegaan. Daardoor is de omzet in de drafsport verdrievoudigd. Natuurlijk mis je de sfeer tijdens een online veiling, maar alles annuleren geeft zoveel meer afbreuk.”

Vraag 3: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken? 
“Niet anders dan anders: de schouders eronder blijven zetten. We hebben nu zoveel mooie resultaten van onze paarden, daar hebben we 30 jaar hard voor gewerkt! We blijven gewoon rustig doorgaan met dat waar wij goed in zijn: goed voeren, elke dag beweging en rust in de groepen paarden, zodat we nog meer fantastische resultaten mogen behalen.

Daarnaast zou het wel gezelliger zijn om weer een keer een familieverjaardag te kunnen vieren of een keer lekker te gaan uit eten!”

Vraag 4: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?
“De Limburgse kalkrijke grond, dat is al 30 jaar mijn visitekaartje. Onze klanten uit Duitsland, België, Zweden en Frankrijk, brengen hun paarden maar al te graag naar onze heuvels!”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?
“De draver heeft een uitstraling waar ik gelukkig van word. Ze hebben een gigantische werkwillige instelling en een sterke achterhand, dat vind ik prachtig om naar te kijken. Vroeger reed ik zelf en heb ik 12 keer gewonnen op het terrein van Schaesberg. Nu zijn die profs mijn klanten en als fokker volg ik elke koers van mijn productie, daar kan ik ontzettend van genieten!”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina