Ditmaal aan het woord: Marjo Jeurissen. Als secretaris van KNHS Regio Limburg en LRV Wittenhorst zag Marjo veel activiteiten uit haar agenda verdwijnen de afgelopen maanden. “Er is nu gelukkig alweer meer mogelijk en bij KNHS Regio Limburg zijn we weer gestart met diverse leuke initiatieven, dat geeft weer energie.”

 

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als secretaris van KNHS Regio Limburg en LRV Wittenhorst

“Zoals iedereen: even schrikken. Gelukkig hield de KNHS ons goed op de hoogte via de nieuwsbrieven en via hun site. De eerste mails van verenigingen kwamen binnen met het verzoek om de wedstrijd te verplaatsen naar enkele maanden later. Wie had toen gedacht dat enkele maanden bijna een half jaar werd. De Regiokampioenschappen, het hoogtepunt in het outdoor seizoen en de mooie outdoorwedstrijden, werden één voor één allemaal gecanceld.

Voor de verenging waar ik actief ben als secretaris, LRV Wittenhorst, hebben we de lessen tijdelijk stopgezet. Normaal gesproken hebben we een aantal weken vakantie na de Regiokampioenschappen, maar nu hadden we besloten om de lessen door te laten gaan om de verloren lessen in te halen. In Horst aan de Maas werden we goed op de hoogte gehouden door de gemeente, zelfs voor de paardensportverenigingen werden aparte kaders uitgezet. Ons jaarlijkse concours moesten we afblazen en daarvoor in de plaats hebben we een meetmoment en een bixie wedstrijd georganiseerd, natuurlijk binnen de gestelde richtlijnen. Gelukkig kon het jaarlijkse ponykamp wel doorgaan; een hoogtepunt voor de jeugd.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“Positief blijven en beseffen dat gezondheid het allerbelangrijkste is. We moeten beseffen dat wij in Nederland veel vrijheid hebben, dat werd ons voor ons gevoel nu afgenomen, en dat voelt niet goed. Voor mij persoonlijk heeft de situatie twee kanten: meer vrije tijd doordat er minder vergaderingen waren en het besef dat ik niet al mijn vrije tijd per se iets “moet” doen. Verder voelde ik mij bevoorrecht omdat ik thuis kon werken en niet iedereen in Nederland had die luxe. Maar ik miste wel de dynamiek en de energie van mijn vrijwilligerswerk en de wedstrijden.”

Vraag 3: Wat is het eerste wat je gaat doen, zodra we het normale leven weer kunnen oppakken?

“Er is nu gelukkig alweer meer mogelijk en bij KNHS Regio Limburg zijn we weer gestart met diverse leuke initiatieven, dat geeft weer energie. Het blijft zoeken voor de verenigingen, vooral nu we weer het indoorseizoen ingaan. Leuk is dat ik het NK dressuur heb bezocht!”

Vraag 4: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“De kracht van de Limburgse paardenwereld is de bereidheid van veel mensen die zich vrijwillig inzetten voor de paardensport. Daarnaast durven we risico’s te nemen en willen we de sport blijven ontwikkelen en staan open voor initiatieven. Ook belangrijk: we zoeken de samenwerking op.”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?

“Mijn vader heeft altijd paardgereden vroeger en was bestuurlijk actief binnen de Ruiterclub in Horst. Het was vanzelfsprekend als kind dat we gingen pony rijden, samen met buurtkinderen een half uurtje op de pony naar de club. Het was heerlijk om altijd bezig te zijn met die sport, zelf of met het gezin. Ik vind met name de samenhang, het gedrag tussen kind en pony, heel mooi om te zien.”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina!