Ditmaal aan het woord: Rob Ehrens. Rob runt, naast zijn taken als bondscoach van de nationale springruiters, samen met zijn zoon Robbert en vrouw Vilja, Stal Ehrens. Waar alle ogen gericht waren op Tokio, werd de werkelijkheid plotseling een vrijwel wedstrijd-loze zomer met eenzelfde vooruitzicht voor het aankomende indoorseizoen.

Vraag 1: Hoe is de impact van de Corona-ontwikkelingen op dit moment voor jou als ondernemer en (bonds)coach?

“Als ondernemer in de paardensector is het best een pittige tijd. Naast het wegvallen van de meeste wedstrijden, zijn ook clinics en trainingsweken met onze buitenlandse klanten vrijwel onmogelijk. Wij hebben het geluk dat de trainingen met de klanten die in Nederland zijn gebleven, gelukkig konden doorgaan. Op dit moment kunnen we het redden met de activiteiten die nu plaatsvinden en het opstarten van kleine wedstrijden. Mocht er een tweede lockdown komen dan zal het voor de hele sector een moeilijk verhaal worden. De huidige uitdaging waar ook veel collega stallen nu mee worstelen is het hier naartoe halen van buitenlandse klanten. Zo hebben wij voor veel klanten wel de paarden staan, maar is het logistiek niet mogelijk om de personen hier te krijgen.

Als bondscoach heb ik een verschrikkelijk rustige tijd gehad, wat eigenlijk helemaal tegen mijn principes is. Van maart tot aan nu hebben we met het team maar één belangrijke wedstrijd kunnen rijden. Hier hebben we gelukkig de hoogste treden van het podium kunnen betreden dat betekent tot nu toe een scoringspercentage van 100%, haha! Nu er langzaam maar zeker weer enkele 2* en 3* wedstrijden op bestaande accommodaties plaatsvinden, kunnen we toch blijven volgen wat de ontwikkelingen bij de ruiters zijn. We moeten niet vergeten hoe lastig het op dit moment is voor ruiters om de balans te vinden in hun trainingen, omdat zij niet met volle zekerheid naar een wedstrijd toe kunnen werken.”

Vraag 2: Kunnen we iets leren van de huidige situatie?

“We kunnen uit de huidige situatie leren dat we heel snel, vanuit een luxepositie waarin alles kan, met 2 voeten terug op de grond kunnen worden gezet en de ‘luxe bubbel’ plots kan knappen. De sport gaat nu terug naar een kleiner aantal concoursen en een kleiner aantal ruiters dat per concours kan starten. Waarin wordt benadrukt dat elk nadeel zijn voordeel heeft. Sommige ruiters hebben nu de kans gehad om hun toppaarden de rust te geven die ze hebben verdiend, zonder een belangrijke wedstrijd te missen.”

Vraag 3: Waar kijk je het meeste naar uit, zodra we het ‘normale leven’ weer kunnen oppakken?

“Het allerbelangrijkste voor mij is dat we met z’n allen, buiten de sport om, in goede gezondheid uit deze vreemde tijd komen. De rest zal vanzelf weer op gang komen en dan moeten we de lessen die we geleerd hebben in de afgelopen periode zeker niet vergeten.”

Vraag 4: Wat is volgens jou de kracht van de Limburgse paardenwereld?

“De kracht van de Limburgse paardenwereld zit hem in de saamhorigheid en het met elkaar dezelfde kant op willen werken. Zodat we gezamenlijk daadwerkelijk zaken kunnen bewerkstelligen. Alle facetten van de paardensector: fokkerij, accommodaties, provincie, gemeenten en wedstrijden hebben hetzelfde doel voor ogen, namelijk: Limburg in de positieve zin van het woord op de kaart zetten. Daarin moeten we wel waakzaam blijven dat we de boog niet overspannen en niet te veel willen van hetzelfde. Dat vergt management en communicatie met elkaar, waarbij we kwaliteit voor kwantiteit moeten blijven zien.”

Vraag 5: Waarom is “het paard” belangrijk voor jou?  Welke rol speelt “het paard” in jouw leven?

“Als ik terugkijk op mijn leven, heeft het paard altijd een grote rol gespeeld. Uiteindelijk ben ik een van de gelukkigen die van zijn passie en hobby, zijn werk heeft kunnen maken. Het paard is mijn lievelingsdier, de sport is mijn lievelingssport en daarnaast is het ook mijn broodwinning geworden. Ik geniet er ontzettend van dat ik, naast zelf in het zadel plaats te hebben mogen nemen, ook de kans krijg om andere ruiters te begeleiden in hun carrière. De passie die ik heb voor het paard en voor de complete sector is leidend bij alle keuzes die ik maak.”

Op de hoogte blijven van alle artikelen? Volg ook onze Facebookpagina!