Manege in Draf in Wellerlooi is een mobiele manege en biedt dagbesteding voor mensen met een beperking. En daar blijft het niet bij, dit voorjaar is gestart met de bouw van een nieuwe accommodatie. Daardoor is er straks plaats voor 20 cliënten en zijn er vele nieuwe mogelijkheden binnen de paardenactiviteiten en dagbesteding. Eigenaresse Jeannet Janssen is iedere dag druk bezig met deze bijzondere tak in de paardensector.

Een prachtige ambitie – Jeannet Janssen heeft een duidelijke ambitie voor de toekomst: “Bijzondere mensen helpen met onze mobiele manege en dagbesteding. We willen iets voor deze doelgroep betekenen, maar ook zorgen dat ze iets voor elkaar kunnen betekenen. Cliënten met een hoger niveau helpen bijvoorbeeld bij het paardrijden van cliënten met een lager niveau. Zo kunnen wij ons volledig op de mensen richten. En de cliënten ervaren het gevoel van iets voor een ander kunnen doen. Dat is belangrijk! Ouderen, jeugdzorg, mensen met een beperking of psychische problemen, ze kunnen allemaal bij de Manege in Draf terecht.

Een mobiele manege – Met hun mobiele manege maakt Manege in Draf het voor iedereen mogelijk om paard te rijden. Ze nemen paarden, zadels en mensen mee naar verschillende locaties. Hier mogen ze paardrijden of vinden snoezel activiteiten plaats. Gewoon lekker contact maken met de paarden, wandelen of borstelen. Mensen die niet de mogelijkheid hebben om paard te rijden, kunnen op deze manier wel aan de slag met de paarden. Ook zijn er in de zomer iedere maand huifkar tochten.

Dagbesteding accommodatie – De dagbesteding vindt plaats bij het bedrijf zelf, uiteindelijk op de nieuwe accommodatie. Er zijn twee soorten dagbesteding: arbeidsgericht en belevingsgericht. Arbeidsgericht wil zeggen dat de cliënten mee helpen met van alles: verzorging en training van de dieren (paarden, honden, katten, kippen), onderhoud van het terrein, kantoor werkzaamheden, koken en vele andere dingen. Maar ook beleving speelt een grote rol: snoezelen met de paarden, whirlpool, relaxruimte met oliën en meer. “We gaan ook aan de slag met het coachen en spiegelen van mensen met behulp van onze paarden. Op die manier kijken we bijvoorbeeld in de jeugdzorg of we problemen van cliënten beter kunnen aanpakken.” vertelt Jeannet enthousiast.

Een mooie toekomst – Manege in Draf is aangesloten bij de zorgcoöperatie Limburg. Dat is een kwaliteitskeurmerk en betekent dat ze volgens bepaalde regels werken en kwaliteit leveren. Een belangrijk onderdeel als je in deze tak van de paardensport bezig bent. Er zijn een hoop mooie plannen voor de toekomst. Het is nu hard doorwerken om de nieuwe accommodatie zo snel mogelijk af te krijgen!