Het einde van 2014 komt in zicht. We hebben een bevlogen jaar achter de rug en kijken terug op 2014. Dit doen we samen met de voorzitter van Stichting Limburg Paardensport, Jan Janssen, en de directeur van Huis voor de Sport, Jack Opgenoord. Wat is er in 2014 gebeurd en wat gaat er in 2015 gebeuren?

Drie jaar geleden startte de uitvoering van het Limburgs Paardensportplan, voortvloeiend uit de ambitie om de positie van Limburg als dé paardensportprovincie van Nederland te versterken. Het afgelopen jaar werd voor de uitvoering collectief een sterk bestuur geformeerd. Natuurlijk spelen alle leden van dit bestuur een belangrijke rol binnen de ontwikkeling van de paardensport. Er vonden in 2014 verschillende mooie ontwikkelingen plaats. Een voorbeeld is het besluit van drie gemeenten, Horst aan de Maas, Nuth en Weert, die besloten om als ‘paardensportgemeente’ te investeren in de paardensport in Limburg.

Dit jaar is ook het fysieke begin gemaakt voor Equestrian Centre de Peelbergen. Dé hippische accommodatie voor regionale, nationale en internationale paardensport. “Equestrian Centre de Peelbergen wordt de spil van de uitvoering van het Limburgs Paardensportplan,” vertelt Jack Opgenoord. Dit centrum richt zich op verschillende onderdelen: de opleiding van sportpaarden, organiseren van wedstrijden, dagelijkse trainingsaccommodatie voor ruiters en het wordt een ontmoetingscentrum voor handel in sportpaarden.

Natuurlijk was het hoogtepunt van 2014 de Wereldruiterspelen in Normandië. Nederland stond hier met een forse afvaardiging Limburgse bondscoaches die veel successen behaalden. Jan Janssen: “Dat de paardensport ook nationaal verbonden is aan Limburg, maakt ons trots.”

Jack Opgenoord hoopt dat Limburg in 2015 niet alleen met Limburgse bondscoaches maar ook met Limburgse ruiters en amazones uit Limburg landelijk de nodige successen worden behaald: “Mijn persoonlijke wens is dat in 2015 een programma wordt opgezet dat de talentontwikkeling in de Limburgse paardensport gaat verbeteren. Dit zodat Limburgse ruiters en amazones meer kans krijgen om hun talent toe te voegen aan het landelijk succes. Het zou mooi zijn als er naast de Limburgse bondscoaches, ook Limburgse ruiters en amazones op landelijk niveau staan.”

In 2015 is de paardensport één van de twee belangrijkste speerpuntsporten van de Provincie Limburg. Er wordt ingezien hoe belangrijk paardensport is voor de provincie. Zo creëren we een podium voor onze passie en krijgt de paardensport de erkenning die het verdient. “Het mooie is dat we door onze ligging tussen Duitsland, België en Noord-Brabant met de regio kunnen samenwerken. Nieuwe evenementen komen nu al met veel enthousiasme van de grond,” vertelt Jan. Volgens Jack is het belangrijk om in het nieuwe jaar te bouwen aan een paardensportcommunity. “We willen niet alleen de wedstrijdruiter en paardenhouderij naar ons toe trekken, maar ook de vrijetijdsruiters. Dit zijn er veel in Limburg. Door hen een plek te geven binnen de Stichting Limburg Paardensport versterken we onze positie als provincie.”

De conclusie: we hebben een mooi jaar achter de rug en er komt ons een nog mooier jaar tegemoet. Wil jij zelf bijdragen aan de ontwikkelingen van de paardensport in Limburg? Heb je een idee, tip of opmerking? Neem dan contact op met Manager Limburg Paardensport, Cissy Schuring via [email protected] of 06 – 310 449 30.

Stichting Limburg Paardensport verbindt, faciliteert en stimuleert. Bedankt voor ieders bijdrage aan de ontwikkelingen van de Limburgse paardensport in 2014. Wij wensen iedereen fijne feestdagen en een sportief en in alle opzichten succesvol 2015!