Zaterdag 21 maart werd tijdens City Polo Maastricht de samenwerking tussen Limburg Paardensport en haar belangrijkste partners bekrachtigd.

De Limburgse paardensector, overheden en onderwijs investeren samen met de Stichting Limburg Paardensport om Limburg dé paardenprovincie van Nederland te maken. De huidige geschatte omzet van de Limburgse paardensportsector, 185 miljoen euro, onderschrijft het economisch belang voor Limburg.

De Provincie Limburg en de gemeenten Nuth, Horst aan de Maas en Weert pakken acties op om paardensportaanbieders beter te faciliteren. In samenwerking met basisscholen, sportaanbieders en gemeenten  worden voor kinderen kennismakingsactiviteiten met paardensport georganiseerd. Met de LLTB Vakgroep Paardenhouderij en de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS) worden activiteiten georganiseerd gericht op het overbrengen en delen van kennis tussen hippisch ondernemers. Er wordt gewerkt aan een dekkend knooppuntennetwerk van ruiter- en menroutes verspreid over de provincie en ontwikkeling van de breedtesport en topsport. Evenementen als Jumping Indoor Maastricht, de internationale menwedstrijden in Horst en Eventing Hulsberg zetten Limburg steeds meer als paardenprovincie op de kaart.

HAS Hogeschool en CITAVERDE College werken samen met de Provincie Limburg aan een integraal opleidingsplan. Niet alleen voor jongeren die werkzaam willen zijn in de paarden- en veehouderij maar ook voor sporters, ondernemers en medewerkers. De Limburgse bondscoaches en Topsport Limburg denken na over hoe in Limburg een topsportinfrastructuur te realiseren. De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en Huis voor de Sport Limburg gaan de breedtesport en verenigingen ondersteunen om de paardensport nog toegankelijker te maken.

Nieuwe ambassadeur – Frank Kemperman, directeur CHIO Aachen, organisator van Jumping Indoor Maastricht is toegetreden tot de Limburgse ambassadeurs waaronder Rob Ehrens, Luc Steeghs, Wim Ernes en Harry de Ruyter.

Stichting Limburg Paardensport – De Stichting Limburg Paardensport, die sinds 2014 operationeel is wil het sportaanbod, de sportfaciliteiten en de paardenhouderij in Limburg naar een hoger niveau tillen. Dit alles onder leiding van voorzitter Jan Janssen die samen met Jos Bemelmans Herman Vrehen, Paul Hendrix en Charlotte Leurs het bestuur vormt van de stichting met manager Cissy Schuring.

Paardensport Limburgse speerpuntsport – Gedeputeerde sport Ger Koopmans bevestigde nogmaals dat de paardensport en de wielersport de belangrijkste Limburgse speerpuntsporten zijn. Niet alleen het economische belang maar ook het feit dat de paardensport in de Limburgse genen verankerd zit verantwoord deze keuze.

Op de foto van links naar rechts: Geert Ruigrok (Topsport Limburg); Bob Vostermans (gemeente Horst aan de Maas); Raymon Blondel (gemeente Weert); Rianne van der Meijden (gemeente Nuth); Jan Janssen (Limburg Paardensport); Ger Koopmans (Provincie Limburg); Jack Opgenoord (Huis voor de Sport Limburg); Mat Vestjens (LLTB Vakgroep Paardenhouderij); Ans Christophe (CITAVERDE College); Anita de Ruiter (FNRS); Marleen Ras (KNHS) en Franklin Warlich (Alfa Accountants en bedrijfsadviseurs).