De € 4,8 miljoen van de Provincie Limburg voor sport moet in de komende twee jaar beter maatschappelijk, financieel en sportief rendement opleveren: méér doen voor hetzelfde geld. Daarom wordt nieuwe focus aangebracht in het provinciale sportbeleid. Wielrennen en paardensport zijn het zwaartepunt. Daarnaast is er aandacht voor handbal, triatlon en ‘running’. Dat staat in de Accentennotitie Sport, die is opgesteld door sportgedeputeerde Ger Koopmans. Sport maakt Limburg gezond. Een sportieve provincie is goed voor de sport, de sporters én voor de vitaliteit en gezondheid van de Limburgers. Maar een sportieve en gezonde provincie is ook goed voor innovatieve ondernemers en bedrijven in Limburg. De sportagenda van de Provincie Limburg wordt beter afgestemd op de agenda’s van economie en innovatie, zorg en ruimte.

Speerpuntsporten, kernsporten en kanssporten
De provincie moet kiezen in welke sporten ze de komende jaren vooral zal investeren. Sportgedeputeerde Ger Koopmans heeft de voorkeur om voortaan vooral te kiezen voor wielrennen en paardensport. “Beide sporten zitten in het DNA van Limburg. Het Limburgse landschap is bij uitstek geschikt om in te fietsen, waardoor wielrennen de belangrijkste sport is. Paardensport is in Noord-Limburg ontzettend groot en van een enorme kwaliteit.”

De aandacht voor de twee grootste sporten gaat niet ten koste van de andere sporten. Koopmans: “We zullen niet automatisch bezuinigen op Limburgse kernsporten als bijvoorbeeld handbal. De Provincie Limburg blijft ook oog houden voor andere sport: gehandicaptensporten maar ook voor de zogenaamde kanssporten als tafeltennis, volleybal, basketbal, handboogschieten, turnen, (vrouwen)voetbal, zwemmen en wandelen. Wel vind ik dat het beleid ten aanzien van de andere sporten dynamischer moet worden en met veel draagvlak moet worden ondersteund. Je moet de steun voor een sport kunnen opzeggen om te kiezen voor een andere.” Ook moet er efficiënter met geld worden omgesprongen. “Niet omdat ik wil bezuinigen, maar omdat ik wil dat er zoveel mogelijk uit elke euro wordt gehaald.”

Sportzone Limburg
De Sportzone, zoals ontwikkeld in de regio Sittard-Geleen, wordt verder uitgerold naar andere regio’s in Limburg. In Venlo, Horst aan de Maas, Weert en Landgraaf, bijvoorbeeld, zijn inmiddels plannen om sportaccommodaties te bundelen of te versterken. Op verschillende locaties met een bovenlokale uitstraling, komen onderwijs, talentontwikkeling, ruimtelijke en economische ontwikkeling samen.

Train de trainer
Trainers vervullen een sleutelfunctie binnen (amateur)sportverenigingen. Zij staan het dichtst bij de sportende leden. Zij moeten een sport niet alleen kwalitatief en technisch beheersen en overbrengen, maar moeten ook pedagogisch verantwoorde en inspirerende trainingen geven. Zo ontstaat een grotere binding tussen de leden en de vereniging. Deskundigheidsbevordering is een belangrijk onderdeel van de accentennotitie.

Evenementen
De Provincie blijft bijdragen aan het organiseren van topsportevenementen, maar alléén als sprake is van draagvlak vanuit de samenleving en participatie vanuit de markt. Belangrijk is ook dat Limburg voor een langere periode moet kunnen profiteren van een topsportevenement. Evenementen inspireren ook de meer dan 50.000 breedtesporters in Limburg om deel te nemen aan de side events van deze evenementen. Koopmans: Wat mij betreft staat hiermee topsport in dienst van breedtesport.”