Dit weekend wordt van 5 tot en met 7 juni de 20e editie van Ruiterfestijn Meerlo georganiseerd. Een concours dat ieder jaar weer in staat is wat nieuws aan haar programma toe te voegen. Door de jaren is het terrein uitgebreid naar 10 hectare en werden de graspiste’s geoptimaliseerd. Met ruim 2.000 starts over 3 dagen wordt het concours hoog gewaardeerd door de ruiters, sponsoren en publiek.

Waar de springrubrieken jaarlijks uitverkocht zijn liep de dressuur de laatste jaren terug. Reden om het roer drastisch om te gooien want ook dressuur hoort bij Meerlo. De afgelopen weken is hard gewerkt aan de aanleg van een gloednieuwe eb & vloed piste met een oppervlakte van 60 x 90 meter waardoor de 2 hoofdringen en losrijpiste van een perfecte bodem zijn voorzien met aansluitende VIP voorzieningen, mooie afrastering, prachtig gelegen tussen de statige bomen.

De nieuwe piste zal zaterdag 6 juni officieel in gebruik worden genomen met een show van de eigen talenten en kampioenen. In deze  piste zal de razend populaire dressuurwissel op de zondagmiddag nog beter uit de verf komen. Het programma is uitgebreid met de Equana Subtop Dressuur wedstrijd op vrijdag waardoor de landelijke dressuurtop in Meerlo terecht kan voor de Lichte tour rubrieken, de voorbereiding voor de Grand Prix.

Volgend jaar hoopt Meerlo ook de Zware tour aan haar programma toe te voegen met daarin de Grand Prix! Voor Limburg is dit een unicum daar er op dit moment geen subtopwedstrijden in Limburg plaats vinden.

Gezien de ambitie van de Limburgse Paardensport is deze wedstrijd een welkome aanvulling om hippisch Limburg nog beter op de kaart te zetten. Naast dressuur en springen voor zowel de pony’s als de paarden zullen op zaterdag ook de tuigpaarden aantreden en staat er een wedstrijd Horseball op het programma. Deze laatste tak van sport wint snel aan populariteit en is weer een van de vernieuwingen in Meerlo.

Diegenen die niet te paard meedoen kunnen zaterdagavond hun talent laten zien op een heuse rodeo stier.  Een ieder kan een gooi doen naar het rodeo kampioenschap door als langste op de stier te blijven zitten.

De startlijsten springen laten weer vele internationale deelnemers zien. Carolien Poels, onlangs op het Nederlands Kampioenschap de beste amazone, zal zeker een gooi doen naar de prestigieuze Liberty Prijs 1.40m die op zaterdag verreden wordt en ook een startbewijs op kan leveren voor de Inter Chalet Masters op zondag waar de hindernissen tot 1.60m, de internationale Grand Prix hoogte, zullen stijgen en waarbij de winnaar met de veelal rijk gevulde pot ertussen uit gaat. Zij zal daar zeker concurrentie krijgen van de goed in vorm zijnde Kristian Houwen of Mathijs van Asten die er in Meerlo ook bij zijn.

Om de Limburgse talenten te stimuleren wordt op zaterdagavond de Horst aan de Maas Cup verreden. Een 1.30m rubriek voor ruiters tot 25 jaar in een competitie over de drie concoursen  in de gemeente Horst aan de Maas (Sevenum, Meerlo en Horst).

Reikhalzend wordt uitgekeken naar de immer spectaculaire dressuurwissel waarmee zondag het festijn wordt afgesloten. De beste 6 in de klasse Z2-dressuur rijden nogmaals tegen elkaar maar dan op het paard van de tegenstander zodat zowel de beste ruiter als het beste paard gehuldigd wordt met een zeer goed gevulde enveloppe.

Met deze opwaardering van haar concours hoopt Meerlo haar vooraanstaande positie te handhaven of zelfs te verbeteren. Ondanks de bouw van het Equestrian Centre De Peelbergen in Sevenum wil Meerlo haar plekje op de hippische agenda ook in de toekomst behouden!

Bron: Ruiterfestijn Meerlo