Eventing is een groeiende tak van paardensport, maar hoe staat het er in Limburg voor? Limburg staat vierde in de ranglijst van de provincies met de meeste eventingwedstrijden. Van de wedstrijden die in Nederland worden georganiseerd, vindt 13% plaats in Limburg – terwijl minder dan 10% van de Limburgse ruiters op deze wedstrijden uitkomt. Eventing wordt nog niet ‘gevonden’ door alle ruiters. Dit komt omdat niet alle faciliteiten beschikbaar zijn in de regio. Donderdag 4 december werd een bijeenkomst georganiseerd met als thema ‘Eventing in Limburg’. Het doel van de bijeenkomst was om te kijken welke initiatieven er al zijn en hoe we eventing in Limburg kunnen promoten.

Een van de deelnemers tijdens de bijeenkomst was Wendy van Impelen. Wendy is zelf organisator van een van de eventingwedstrijden in Limburg: “Ik vond het een fijne bijeenkomst waar goed naar elkaar werd geluisterd. Wat ik nog miste binnen de Limburgse eventing is de onderlinge samenwerking. Ik was benieuwd hoe anderen hierover dachten: waar staat iedereen, hebben we dezelfde ambities en wat mogen en kunnen we van elkaar verwachten? Tijdens de bijeenkomst kwamen we tot de conclusie dat de organisatie van iedere wedstrijd veel tijd kost en dat er behoefte is aan hulp. We zijn het erover eens dat we elkaar hierbij goed kunnen helpen. Onderlinge samenwerking is de manier om elkaar die hulp bieden.”

Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende ideeën naar voren waarmee de enthousiaste en actieve deelnemers aan de slag gaan. Zoals het realiseren van een oefenterrein in Zuid-Limburg en het organiseren van een Limburg Eventing Cup. In 2015 kijken de deelnemers wat de beste manier is om elkaar te helpen en de onderlinge samenwerking verder op te pakken. Voor de volgende bijeenkomst gaan ze met de eerste actiepunten aan de slag. Zo wordt in 2015 meer uit de organisatie van eventingwedstrijden gehaald. Gert Naber was aanwezig vanuit de KNHS afdeling Sportontwikkeling: “Ik was blij verrast door de bijeenkomst. Het was leuk om met elkaar te spreken. Daarnaast zijn er concrete acties naar voren gekomen waar we mee verder kunnen.”

Wendy heeft veel passie voor eventing en heeft ook zelf een wedstrijd georganiseerd in Limburg. Ze vindt het belangrijk om de eventingsport te promoten onder de mensen die hier nog niet bekend mee zijn. “Eventing is een geweldige tak van de paardensport. Het brengt meer dan sommige mensen denken. Eventing is bijvoorbeeld goed voor de spieropbouw van het paard en de balans van de ruiter. Daarnaast draagt het ook bij aan de mentale en fysieke gesteldheid van paard en ruiter. Ik ben blij dat de Stichting Limburg Paardensport en de KNHS achter ons staan en hier aandacht aan besteden. Zo laten we samen de eventing verder groeien.” Deze bijeenkomst was een goede stap!

Heb jij een idee of wil je graag bijdragen aan de eventing in Limburg? Neem dan contact op met Manager Limburg Paardensport, Cissy Schuring via [email protected] of 06 – 310 449 30.