Tijdens de voorselecties in Weert en Wanssum zijn door leden van de organiserende fokkerijstudieclubs 13 driejarige en 8 vierjarige talentvolle springpaarden geselecteerd voor de finale van het Open Limburgs Kampioenschap Vrijspringen 2016. Onder de naam Van Eekeren Springcompetitie vindt dit kampioenschap dit jaar voor de 13e keer plaats. Op vrijdag 25 maart a.s. verschijnt om 19.30 uur het eerste paard in de ring in manege De Vosberg, Ninnesweg 176 te Panningen.

In de voorronden was dit jaar het aanbod kwantitatief minder, maar kwalitatief beduidend hoger. Er is vanuit de handel altijd veel belangstelling voor deze competitie. En jammer genoeg, voor de competitie, zijn er al enkele betere paarden van eigenaar gewisseld. Voor de inzenders / fokkers is dat overigens steeds vaker een reden om deel te nemen aan deze springwedstrijd. Een mooie etalage voor nog niet zadelmakke fijne springpaarden. Uit eerdere edities van deze competitie zijn al meerdere internationale springpaarden voortgekomen. De kans is reëel dat er ook dit jaar weer een toekomstige topper tussen zit.

Bekende hengsten als Numero Uno (2x), Tornesch (2x) en Zirocco Blue (3x) zijn getalsmatig goed vertegenwoordigd. Of ze de kampioenen gaan brengen is nog maar de vraag. De deelnemers aan de finale strijden niet alleen om de eer maar ook om flink wat geld. In de prijzenpot zit in totaal ongeveer € 1.000,- te verdelen onder de eigenaren en Limburgse fokkers van de beste paarden. De fokkerspremie wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Limburgse Veulenveiling en Rijpaardenfokvereniging Limburg. De fokkerspremie is beschikbaar voor de beste in Limburg gefokte paarden. Voorwaarde om een enveloppe met fokkerspremie in ontvangst te kunnen nemen is dat fokkers van winnende paarden zelf tijdens de finale aanwezig moeten zijn.

De jurering is in handen van mensen uit de praktijk. Dit jaar vormen Joris van Helmond en Robert Ehrens een jurykoppel. Zowel voor fokkers als sportliefhebbers en handelaren beloofd het weer een interessante avond te worden. De toegang is gratis, kijk hier voor meer informatie en startlijsten.

Foto: winnaar 4-jarigen 2015 Grand Tari.

Bron: Rijpaarden Fokvereniging Limburg