Tijdens Jumping Indoor Maastricht werd op zaterdagochtend, inmiddels traditiegetrouw, het jaarlijks symposium van Limburg Paardensport georganiseerd. Dit jaar stond het symposium in het teken van “Paardensport in de Euregio”.

 

Nadat de resultaten van het onderzoek naar het economisch belang en de potentie van de paardensector in Limburg werden gepresenteerd en besproken, kwamen diverse ruiters uit de Euregio aan het woord. Olivier Philippaerts en Robbert Ehrens roemden de concentratie van paardenbedrijven in de regio en de samenwerking onderling. Dit biedt hen een goede basis voor het bedienen van hun klanten. Zij zien Jumping Indoor Maastricht graag doorgroeien naar een 5* evenement vanwege het grote belang voor de ruiters en het uithangbord voor de regio. Kristin Nieberg uit Zweden en Menno Kaan die in Limburg samenwerkt met Katharina Offel uit Duitsland, gaven aan dat de regio een enorme aantrekkingskracht heeft vanwege veel goede faciliteiten en paarden op kleine afstand maar ook vanwege het feit dat concurrentie je sterker maakt. Tot slot kwamen Aniek Poels en Michel Hendrix aan het woord over hun topprestaties het afgelopen jaar en hun ambities voor de toekomst.

In de middag werd voor het eerst een symposium over de toekomst van de Limburgse paardensportverenigingen georganiseerd. Diverse sprekers kwamen aan het woord over de kansen voor de vereniging van de toekomst. Veel verenigingen kampen met vergelijkbare uitdagingen zoals het enthousiasmeren van leden voor bestuursfuncties of andere vrijwilligerstaken. De uitdaging ligt in de invulling van het aanbod en de activiteiten. Het project Fokker zoekt Ruiter werd toegelicht, de afgelopen maanden is duidelijk gebleken dat er een sterke behoefte is aan begeleiding bij totstandkoming van contacten tussen fokkers en ruiters.