Teveel om alles op te noemen maar onderstaand toch een greep uit de hoogtepunten die wij dit jaar met zijn allen in de regio hebben kunnen beleven:

Februari – Succesvolle eerste editie van de Winter Masters CSI3* op Equestrian Centre De Peelbergen: een nieuw evenement en net even wat anders dan anders! Zeer toegankelijk, in een sfeervolle ambiance met een prachtig internationaal deelnemersveld. In april volgde de eerste internationale 3* outdoor springwedstrijd op Equestrian Centre De Peelbergen.

Maart – Eind maart vond de afsluiting plaats van het Talent Boost programma dat afgelopen jaar voor het eerst werd georganiseerd voor de breedtesport. Door de veelzijdige trainingen met en zonder pony/paard hebben spring- en dressuurruiters veel kennis en nieuwe ervaringen kunnen opdoen. Afgelopen dinsdag was de kick-off van de tweede editie waarvoor recentelijk een groep van bijna 20 combinaties werd geselecteerd.

April – De kick-off van Limburg2020: het WK 4-spannen volgend jaar van 2 t/m 6 september in De Peelbergen. Tijdens de internationale menwedstrijd Horse Driving Kronenberg kreeg de officiële start van de voorbereidingen, met medewerking van veelvuldig Wereldkampioenen én concurrenten IJsbrand Chardon en Boyd Excell een heel speciaal tintje! Zij gaan allebei volgend jaar strijden om de hoogste eer.

Juli – Tijdens CHIO Aachen de afsluiting van Equicross Potentials, een 2-jarig project in samenwerking met Duitsland voor meer ontwikkeling van de paardensport in de grensregio. Dit heeft tot een doorbraak geleid. Er is een principe overeenkomst bereikt om transport van paarden tussen Nederland en Duitsland, voor deelname aan evenementen of recreatief/toeristische activiteiten, vrij te stellen van het tot nu toe benodigde gezondheidscertificaat. Een en ander moet nog wel worden geformaliseerd.

Augustus – Tijdens de KNHS Regiokampioenschappen in Meerlo werd gestreden om de Limburgse titels voor de breedtesport en afvaardiging naar de landelijke kampioenschappen: mooie sport en veel blije gezichten! Zo ook tijdens de eerste editie van de Dutch Open Eventing Masters, een 4* eventingwedstrijd in De Peelbergen die de komende jaren zal doorgroeien naar een 5* als een van de enkelen ter wereld. Jumping Zaerum wist ook dit jaar weer een ontzettend groot publiek te bereiken door de paardensport op de Markt in Sevenum te presenteren.

September – De eerste 3 bedrijven ontvingen het PaardenWelkom label. Een label waaraan je locaties dichtbij ruiter- en menroutes herkent die goede faciliteiten bieden voor paardensporters en hun paard(en). Het label is een initiatief van Limburg Paardensport in samenwerking met Limburg Marketing en werd het afgelopen jaar door de KNHS hier in de regio getest. Limburg had de primeur en inmiddels wordt het label dat veel animo geniet, landelijk uitgerold.

Oktober – De inspanningen de afgelopen jaren met tot doel een boost voor het hippisch onderwijs in de regio, werden in oktober beloond met de toekenning van een forse investering aan CITAVERDE College. Het Rijk en provincie Limburg stellen gezamenlijk bijna 2 miljoen beschikbaar om de komende 4 jaar de aansluiting van het MBO-onderwijs op de behoefte vanuit de sector te verbeteren. Dit krijgt vorm en inhoud in het samenwerkingsverband Hippisch College Limburg waarin inmiddels ruim 40 bedrijven uit de regio participeren.

November – Dit jaar de beste editie van Jumping Indoor Maastricht sinds JIM weer terug is op de kalender! Geweldige sport, unieke sfeer en veel publieke belangstelling. Bijna 900 kinderen uit Limburg deden mee aan het speciale scholenprogramma op de vrijdag. Onze side-events, het Limburgs Paardensport Gala en onze openbaar toegankelijke Meet-Up op de zaterdag kenden een grote belangstelling. Wij hebben ruim 300 vertegenwoordigers van sector, overheden en bedrijfsleven mogen verwelkomen. Tevens werd de Hippische Adviesgroep gelanceerd: partners van de Stichting Limburg Paardensport die hun krachten bundelen om de ontwikkeling van hippische sport- en bedrijfslocaties in de regio te faciliteren.

Een hele mooie lijst, wij kijken hier trots op terug!

Inmiddels staan de feestdagen alweer voor de deur. Wij danken al onze ambassadeurs, partners en andere belangrijke partijen voor hun vertrouwen, inzet en bovenal de prettige samenwerking het afgelopen jaar! Laten we 2020 samen nog mooier maken! #samensuccesvolinderegio