“Defensie hoort niets van paardenhouders”

Wat staat er te gebeuren

Vanaf 2027 wil Defensie Vliegbasis De Peel in Vredepeel heropenen en hier 12 F35/Joint Strike Fighters stationeren. Dit heeft veel gevolgen voor de paardensector en vooral dit jaar kunnen we onze zorgen hierover kenbaar maken. In aanloop naar de mogelijke heropening zijn er nu al veel meer oefeningen met onder andere Apache-helikopters in Noord-Limburg en Oost-Brabant. Na opening gaan ieder jaar gedurende een half jaar 1.800 starts en 1.800 landingen plaatsvinden met de F35 en wordt daarnaast nog intensiever geoefend met vliegtuigen, Chinooks en Apaches. Dit zijn enorm veel vliegbewegingen per dag over een groot gebied.

Bedreiging paardenregio

De eventuele heropening van de vliegbasis vormt een grote bedreiging voor het houden en rijden van paarden in Noord-Limburg en Oost-Brabant. De vliegbasis zou binnen de hippische hotspot van Nederland komen te liggen met o.a. Green Valley Estate en Equestrian Centre De Peelbergen.

Juist in dit gebied zijn veel (top)stallen, opleidingstallen, fokkerijen en particuliere paardenhouders gevestigd. Een werkgoep bestaande uit paardenhouders/springstallen/wedstrijdlocaties etc. is vanaf november 2022 gestart om gemeenten, provincies en Defensie duidelijk te maken dat heropening veel consequenties gaat hebben. De werkgroep richt zich met name op gemeente Venray (Venray heeft de lead namens alle omliggende gemeenten) en diverse instanties, maar zij helpen anderen om hun gemeenten en andere instanties te informeren. Zo zijn er ook al contacten met de gemeente Horst aan de Maas en Deurne.

Wat komt eraan en wat zijn de gevolgen

Een F35 maakt enorm veel meer lawaai dan een F16 en brengt een overweldigend gevoel/soort drukgolf met zich mee. Bovendien wordt vaak in formatie van 4 gevlogen, waardoor het geluid/gevoel lang blijft aanhouden. Apaches en helikopters vliegen erg vaak laag tijdens oefeningen. Paarden zien in de lucht een groot object met veel lawaai naderen. Iedere paardenhouder kan zich voorstellen dat paarden als eerste reactie zullen vluchten. En dan is de kans groot dat paarden zich verwonden, ruiters wellicht gewond raken of erger. De omheining zal gerepareerd moeten worden, maar ook veulens of paarden op stal kunnen stress ervaren of verwond raken. Paardenkliniek Venlo heeft zelf een brief gezonden naar de gemeente Venray en alle risico’s verwoord. Zij onderschrijven het verhaal van de werkgroep.

Defensie geeft aan dat ze niets horen uit de paardenwereld

De werkgroep is ondertussen in gesprek gegaan met gemeente Venray en Defensie. In dat gesprek werd duidelijk dat men geen idee heeft van de problemen die vliegtuigen en helikopters veroorzaken. Letterlijk wordt door Defensie benoemd: “We horen vrijwel nooit iets van paardenhouders en dan zal er ook geen probleem zijn”.

Dat probleem is er wel degelijk, gezien de vele gevallen van schadeclaims die in het verleden al zijn ingediend vooral vanuit gebieden waar nu voornamelijk wordt gevlogen. Ook zijn er bedrijven verplaatst. Als de schade al verhaalbaar is op Defensie, dan heb je nog liever je paard gezond op stal, dan een financiële vergoeding.

Informatieavond en petitie

De werkgroep organiseert in mei/juni een informatieavond waar deskundigen, de werkgroep en een ambtenaar verantwoordelijk voor de 12 gemeenten betrokken bij het overleg met Defensie korte presentaties gaan geven en vragen kunnen beantwoorden. Meer informatie volgt later via diverse kanalen.

Ook wordt dan gevraagd om een petitie te tekenen, zodat voor Defensie zichtbaar wordt dat er wel degelijk zorgen zijn binnen de paardensector over de heropening.

Termijn en wat kunnen we nu doen

Ondertussen heeft de werkgroep ook andere partijen benaderd. Ook zij zien de problemen die gaan komen bij een heropening van de vliegbasis. Zij kloppen nu ook aan bij diverse gemeenten en instanties en sturen bv. een “zorgen-brief”.

De komende maanden is het belangrijk dat zoveel mogelijk paardenhouders te weten komen wat er te gebeuren staat.

De planning is nu dat de MER (Milieu Effect Rapportage) gaat lopen in november van dit jaar. Dan is het moment om daadwerkelijk bezwaren te uiten.

Nu kun je al veel doen door je twijfels of zorgen over de heropening te uiten. Stuur gerust een mail naar [email protected]. Dit is het mailadres voor burgers met vragen of opmerkingen richting gemeenten in Noord-/Midden-Limburg en Oost-Brabant (de programmagroep vliegbasis De Peel)

Heb je al daadwerkelijk schade opgelopen door Defensie, meld dit dan via de volgende link: https://www.defensie.nl/onderwerpen/klachten-en-schadeclaims/geluidsoverlast/klachtenformulier. Het is ook simpel te vinden door bij Google “schade defensie” in te vullen. Noteer altijd dag en tijd.

Je kunt door Defensie op de hoogte gehouden worden over hun vliegoefeningen en de ontwikkelingen via de burenmailing. Aanmelden kan door een mail te sturen naar: [email protected].

Meer informatie

Wil je meer informatie van de werkgroep ontvangen, ook bijvoorbeeld over wat de gevolgen kunnen zijn voor de paardensector, stuur dan een mail naar [email protected]. Zij sturen graag extra informatie of willen helpen zodat je zelf jouw gemeente kunt benaderen. Als vanuit alle hoeken duidelijk wordt dat heropening niet past binnen onze regio, wordt eerder gekeken naar een alternatief (en dat is er zeker, er is nog ruimte om te vliegen vanaf een andere locatie in Nederland of Europa).

© Foto: Limburg Marketing – Petra Lenssen

Leave a Reply