Ruim 100 paardensportliefhebbers bezochten zaterdag 5 november de Limburg Paardensport MeetUp tijdens Jumping Indoor Maastricht. In deze jaarlijkse bijeenkomst voor verenigingen, ruiters, ondernemers en andere liefhebbers van de paardensport werden de bezoekers bijgepraat over actuele ontwikkelingen in deze bloeiende hippische regio. 

Voorzitter Jan Janssen opende de bijeenkomst door de ambitie van Limburg Paardensport uit te spreken om in 2030 dé mondiale hippische hotspot te zijn. Manager Cissy Schuring legde vervolgens uit hoe dat in de vijf pijlers in de komende jaren verder wordt ontwikkeld. SPEER staat daarin voor sport, participatie, economie, educatie en ruimte. In de Visie 2030 staat uitgewerkt hoe tot die verdere ontwikkeling van Limburg als dé mondiale hippische hotspot te komen en wat er in de tussentijd allemaal gebeurt. Die visie vind je hier.

Oud-bondscoach Rob Ehrens en Limburg Future Pro Brit Driessen vertelden vervolgens over het Limburgse talentenprogramma Limburg Future Pro’s. Daarin krijgen Limburgse toptalenten in de disciplines springen, dressuur en eventing extra intensieve begeleiding door de coaches Rob Ehrens, Jeanette Haazen en Mans Buurman. Ook sluiten externe coaches aan voor fysieke en mentale begeleiding, is er een mediatraining en worden verschillende hippische bedrijven bezocht. Het derde jaar is inmiddels ingegaan en Britt, als een van de talenten, heeft haar ontwikkeling mede aangetoond met een goed optreden op de vrijdag van Jumping Indoor Maastricht. Meer info over Limburg Future Pro’s vind je hier.

PS: Wist je overigens dat Rob Ehrens donderdagavond nog de oeuvreprijs kreeg tijdens het Limburgs Paardensport Gala 2022?

De KNHS was met een mooie delegatie van haar Young Leaders Program vertegenwoordigd. De Limburgse deelneemsters Joelle en Kim gaven uitleg over dat programma, waarin jonge ruiters en amazones tussen de 8-25 worden bijgestaan en opgeleid om in de toekomst een leidinggevende rol te vervullen in de hippische wereld, van onderneming tot toernooi. Check KNHS om meer te weten over het Young Leaders Program, je kunt meedoen.

Daarna kwamen Cyriel Bisscheroux en Maud Sinkiewicz van Paardencentrum Heihof in Landgraaf uitleggen waarom zij zich de laatste jaren zo sterk ontwikkelen. Heihof vierde dit jaar haar 50-jarig jubileum en lijkt een mooie toekomst tegemoet te gaan, met de aanwas van veel nieuwe jonge leden en ook veel vrijwilligers. Daarbij zoeken ze bewust de verbinding met omliggende gemeenten en met de eigen buurt. Zo is Heihof een spil geworden in de hele omgeving, waar mensen zich graag bij aansluiten, ook als ze niet direct met de paardensporten maken hebben.

Tot slot gaf Tim Hendrix een mooie inkijk in het bestuur van JIM. Als oud-topruiter en trainer is Tim gepokt en gezameld in de hippische wereld, maar maakte hij als bestuurder pas zijn eerste echte fysieke JIM mee. Het recordaantal bezoekers dit jaar (bijna 25-duizend) is alvast een teken aan de wand dat JIM echt in de lift zit. En dat is een mooie aanmoediging in de ambitie van JIM om door te groeien tot een vijfsterren-event. Houd daarom de website van JIM goed in de gaten. Wij zijn er volgend jaar in ieder geval alvast zeker weer bij! Jij ook?